Sök

Dubbelbetalningar, ersättning till närstående och lån till grundaren – World Wide Padel sågas av revisorn (samtidigt som de gör storförlust)

World Wide PadelMellanösternPadel

Christian Chipppen Wilhelmsson och World Wide Padel-grundaren Johan Svensson. Foto: TT/press

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

World Wide Padel, som bygger banor och anläggningar, redovisar en storförlust för det senaste året.

Dessutom får bolaget, där före detta fotbollsstjärnan “Chippen” Wilhelmsson är delägare, svidande kritik från revisorn.

“I bolagets bokföring noterar jag bristfälliga underlag, dubbelbetalningar, ersättningar till närstående utan skriftliga avtal”, skriver revisorn som slår ned på en lång rad andra brister i bolagets skötsel.

Den som är intresserade av padel och har läst Breakit under de senaste åren har inte kunnat missa racketsportens snabba uppgång och snabba fall från toppnivåerna under pandemin.

Den utvecklingen speglas i den färska årsredovisningen för World Wide Padel (WWP), bolaget som bygger padelbanor i olika utföranden och som bland annat har City Padel Uppsala och golfklubben Österåker på kundlinstan.

Breakit har skrivit om WWP ett par gånger tidigare. Det skedde bland annat när WWP förvärvade techprofilen Tom Xiongs (tidigare vd på tv.nu och medgrundare av Den Digitala Draken) padelsatsning i Kina och när bolaget köpet 25 procent av aktierna Hey Padel, verksamt inom racket och annan kringutrustning.

World Wide Padels årsredovisning, som nyss lämnats in till Bolagsverket och som avser räkenskapsåret som sträckte sig fram till april 2022, visar att omsättningen ökade kraftigt till 66 miljoner. Vad värre för bolaget är att resultatet gick åt andra hållet. Rörelseresultat för samma period uppgick till minus 14,5 miljoner kronor.

Om man kan lita på siffrorna vill säga. Och det är inte säkert att man kan, enligt vad revisorn uppger i den orena (avviker från standardformuleringen) revisionsberättelsen. 

Revisorns kraftiga kritik 

Revisorn Emil Pettersson, från byrån R3 i Göteborg, skriver nämligen bland annat att han anser att “årsredovisningen inte ger en rättvisande bild av bolagets resultat och ställning”.

Därefter kritiserar han flera fundamentala brister som han upptäckt i bolagets administration, processer, styrning och bokföring. Bland annat ser han inte att bolaget haft rutiner för attester av fakturor och utbetalningar, inte heller något system för uppföljning och kontroll av pågående arbeten.

“I bolagets bokföring noterar jag bristfälliga underlag, dubbelbetalningar, ersättningar till närstående utan skriftliga avtal eller beslut samt utlåning av pengar utan säkerhet eller kontroll av betalningsförmåga hos motparten”, skriver han vidare.

I revisionsberättelsen, som är undertecknad av Emil Pettersson den 23 mars i år, alltså så sent som i förra veckan, konstateras även att bolaget inte i rätt tid, och med rätt belopp “vare sig redovisat eller betalat avdragen skatt”.

Han påtalar även att bolaget har lämnat ett lån på 3,3 miljoner kronor till vd:n, grundaren och styrelseledamoten Johan Hansson. Detta har, enligt revisorn, skett i strid med aktiebolagslagen. Revisorns uppfattning är vidare att årsredovisningen inte upprättats i enlighet med årsredovisningslagen.

“Det är inget som jag vill kommentera”, svarar revisorn Emil Pettersson på frågan om han har gått, eller avser att gå, vidare med de upptäckta bristerna och till exempel polisanmäla bolaget.

Han utesluter samtidigt inte, enligt vad han skriver i årsredovisningen, att “styrelsens oaktsamma agerande” kan leda till “väsentlig skada” för bolaget och avråder bolagsstämman från att ge styrelsen och vd:n ansvarsfrihet för räkenskapsåret. Det betyder, om stämman följer den rekommendationen, att ägarna kan rikta skadestånd mot de ansvariga personerna.

Emil Pettersson är även revisor för World Wide Padels moderbolag Padelbolaget Sweden som också redovisar stora förluster (minus 10 miljoner i nettoresultat) för räkenskapsåret som tog slut våren 2022. 

Revisionsberättelsen låter ungefär likadant i det bolaget. Där framgår även att bolaget under 2021 köpt ett bolag av World Wide Padels vd och grundare Johan Hansson för 5 miljoner kronor. Under 2022 har samma bolag sålts tillbaka till Johan Hansson för 1 krona. Något värderingsunderlag går inte att hitta, skriver revisorn.

Revisorn konstaterar slutligen att såväl World Wide Padel som moderbolaget redovisat fortsatt stora förluster efter räkenskapsårets utgång, det vill säga april. Det, i kombination med att skulderna vida överstiger tillgångar i den balansräkningen som bolaget har presenterat, gör att revisorn har “tvivel om fortsatt drift”. 

Bolagets (för)svar 

När Breakit når grundaren Johan Hansson, som är vd för World Wide Padel och ordförande i moderbolaget enligt bolagsregistret, säger han först att bolaget har flyttat sin verksamhet till Mellanöstern och hänvisar inledningsvis alla frågor till vad han kallar “globala vd:n” som heter Sofie Källström. Men hon sitter på ett flyg och kan inte svara på frågor förrän imorgon. 

Ett par timmar senare kommer skriftliga svar från Johan Hansson på de frågor Breakit har ställt, framför allt gällande bristerna som revisorn vittnar om, men även om de stora förlusterna.

“Den nordiska marknaden har varit förändring och många bolag har haft det tufft. Vi har blivit påverkade och det har utmanat oss som organisation. Bolaget har under senare delen av hösten 2022 gjort en omorganisation där flera av bolagets nyckelpersoner har fått lämna. Inom kort kommer även styrelsen att ersättas för att få in rätt kompetenser”, inleds svarsmejlet. 

Hur ser du på kritiken från revisorn i revisionsberättelsen?

“Detta är inget vi är stolta över. Styrelsen bär här ansvar och kommer att ersättas”, skriver Johan Hansson. 

Hur skulle du vilja beskriva skötseln av bolaget?

“Bolaget skulle överlag behövt betydligt bättre processer och rutiner kopplat till ekonomistyrning”. 

Hur har bolagets siffror utvecklats sedan april 2022?

“Marknaden i Sverige har varit vikande och vi har inte sett någon större uppsida inom Norden. Däremot ser vi växande möjligheter på den globala marknaden.”

Varför har ni har inte betalat skatt i rätt tid?

“Bolaget skulle överlag behövt betydligt bättre processer och rutiner kopplat till ekonomistyrning”, svarar World Wide Padels vd och grundare. 

Har ni fått in nytt kapital (med tanke på att revisorn sätter frågetecken för fortsatt drift)?

"Bolaget har fått in ett antal nya investerare som skapar finansiell trygghet”, skriver han med tillägget att bolaget inte har några ytterligare kommentarer. 

“Chippen”

När World Wide Padel inledde en satsning på Mellanöstern sommaren 2021 skickade bolaget ut ett pressmeddelande. I rubriken stoltserar bolaget med att Christian “Chippen” Wilhelmsson, som numera bor i Dubai och som spelat för saudiska fotbollsklubbar, gått in som delägare. 

Enligt Johan Hansson är det före detta fotbollsproffset “nog” delägare i någon av de svenska aktiebolagen i gruppen. “Chippen” är hursomhelst uppsatt som kontaktperson på World Wide Padels saudiska sida

Breakit har utan resultat sökt Christian “Chippen” Wilhelmsson.

Läs mer