Sök

Blankar-attack mot Embracer – anklagas för att gömma sig bakom förvärv (men Wingefors slår tillbaka)

Embracer GroupGaming

Lars Wingefors, vd Embracer. Foto: TT

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Svenska speljätten i skottlinjen. Men vd Lars Wingefors tillbakavisar kritiken.

”Måste bevisa att vi är annorlunda”, säger han i uppmärksammad FT-intervju.

"Det finns dåliga exempel där ute, men vi måste bevisa att vi är annorlunda."

Det säger speljätten Embracers vd Lars Wingefors i en intervju med Financial Times, där han bland annat tillbakavisar kritik att bolaget är en "roll-up", alltså ett företag som förvärvar en mängd mindre för att på så sätt få stordriftsfördelar.

Affärstidningen har inte bara intervjuat Lars Wingefors om kritiken mot bolaget – som rör allt från omorganisation, hanteringen av ”earn-outs” och ny redovisningspraxis – utan även dykt ner i flertalet blankarrapporter och intervjuat kritiker. 

Speljätten anklagas bland annat för att genom förvärv dölja den verkliga finansiella utvecklingen för Karlstadkoncernen. 

"De har köpt alla de här företagen och därmed går det inte att hitta deras organiska tillväxt hur som helst”, säger en investeringschef som blankat aktier i Embracer. 

Hen tillhör det läger som menar att förvärvsmaskinen är illa positionerad i en värld med högre räntor.

”Sanningen är den att när musiken tystnar så kommer de få det slitigt med arbetet att betala av sina skulder."

Financial Times skriver att förtroendet för Embracer, som gått från obskyritet till ett marknadsvärde på 60 miljarder kronor, inte tycks ha fått fäste utanför Sverige. 

Lars Wingefors själv säger att speljättens förvärvsstrategi ger bolaget motståndskraft. Det handlar om att genom diversifiering och korsbefruktning minska riskerna för koncernens 138 spelstudios.

Embracer har under dagen rasat 15 procent på Stockholmsbörsen.

Läs mer