Sök

Vårdtjänsten Collabodoc får in kapital från Gullspång Invest

Gullspång InvestCollabodoc

Staffan Bjessmo på Collabodoc. Foto: Pressbild

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Techbolaget Collabodocs teknik innebär att patienterna på lättakuten först möts av en dator med pekskärm - något som ska minska den dyrbara tiden inne hos läkaren. Nu har bolaget fått in Brandberg-familjen som investerare.

När läkaren Staffan Bjessmo, som i grunden är hjärtkirurg, jobbade på vårdcentral kände han att det borde gå att effektivisera patienternas besök.

“Den fråga alla landets vårdcentraler ställer sig är hur man ska kunna ta hand om patienterna bättre. Det är långa väntetider och man hyr in dyra stafettläkare”, säger han.

Något som 2013 ledde till att han startade företaget Collabodoc, som för två månader sedan lanserade sin molntjänst för lättakuter.

“Vi sjösatte projektet för två och ett halvt år sedan, genom att börja med att förenkla processen. Då använde vi papperslappar som patienterna fick fylla i. Sedan dess har vi finjusterat processen efter hand och när vi sett att den fungerar har vi utvecklat själva tekniken”, säger han.

På de två (snart tre) vårcentraler som i nuläget använder sig av Collabodocs molntjänst kommer patienterna som söker till lättakuten in i ett eget väntrum. Där får de svara på frågor kring varför de söker och vad de har för symptom via en dator med pekskärm. Totalt tar det några minuter.

Det rör sig om frågor som en läkare normalt brukar ställa i början av ett läkarbesök.

Efter det träffar patienten en sjuksköterska som kanske tar ett blodprov och som ställer kontrollfrågor. Först då kommer uppgifterna in i journalen.

“När sköterskan är klar kommer patienten till läkaren, då har patienten redan varit delaktig i processen och diskussionen blir på en gång djupare och mer fokuserad på patientens problem”, säger Staffan Bjessmo.

Enligt Collabodocs tester har metoden ökat läkarnas effektivitet med 88 procent. Inbyggt i systemet finns också en verktyg för att göra enklare journalanteckningar, vilket effektiviserar läkarnas administrativa uppgifter.

Dessutom har andelen patienter som ringer till vårdcentralerna också visat sig minskat med 12 procent.

“Det innebär en mycket bättre arbetsmiljö eftersom det blir lugnare på vårdcentralen. Den stora utmaningen på vårdcentraler är ofta att det är en brist på läkare inom primärvården, då blir patienterna oroliga och ringer mycket, det blir långa köer, allt det här leder till en dålig arbetsmiljö. Med vår process kan vi både ta hand om fler men samtidigt förbättra arbetsmiljön”, säger han.

Nyligen har Collabodoc stängt en finansieringsrunda som letts av Gullspång Invest, som tidigare har investerat i bland annat KnC Miner, Mat.se och My Academy. Bakom Gullspång stor familjen Brandberg, som tidigare var storägare i kamerabolaget Axis.

Hur mycket pengar det rör sig om vill parterna inte gå ut med, men enligt Staffan Bjessmo är det “en bra peng”.

“Den ska användas till att öka hastigheten på utrullningen av tjänsten. Det har gått snabbare än vi trodde, vi har fått avtal med både Praktikertjänst samt Legevisitten och Helsa (i Norge), som Gullspång äger. Vi behöver också rekrytera och förstärka produktutvecklingen. Vi måste helt enkelt svara upp för det stora intresset”, säger han.

Långt gångna diskussioner har också förts med Västra Götalands landsting. Enligt Staffan Bjessmo kommer en landstingsägd vårdcentral att ansluta sig före sommaren och ytterligare två precis efter.

I slutet av året räknar han med att mellan 15 och 20 vårdcentraler använder systemet.

Under 2015 omsatte Collabodoc 1,9 miljoner kronor och gjorde en vinst på 371.000. Det var en minskning från året innan som enligt Staffan Bjessmo var planerad.

“Första räkenskapsåret jobbade jag i princip bara som egen konsult och fakturerade som läkare, under 2015 har jag jobbat mer kliniskt och anställt ingenjörer för att kunna bygga den här produkten”, säger han.

Under året räknar han med att dubbla omsättningen.

Vad kostar det här för vårdcentralerna?
“Vi har olika prismodeller för olika kunder, så jag kan inte gå ut med den exakta prislappen. Men besparingen som de gör från dag ett är väldigt mycket större än vad vi tar betalt för tjänsten. Läkare är den dyraste personalen och många har hyrläkare, om man då kan jobba mer effektivt sparar man mycket pengar. Hyrläkarkostnaderna i Sverige ligger på långt över en miljard”, säger han.

Vad är målet på lång sikt?
"Om jag riktigt sticker ut hakan så vore det fantastiskt om alla kunde säga: 'Hur kunde vi jobba som vi gjorde förut'. det hr är en game changer som gör att vårdcentralerna kan jobba på ett helt nytt sätt. Jag känner mig rätt optimistisk eftersom vi hittills fått ett sådant intresse från sjukvården", säger han. 

Läs mer