Sök

Bill Gates om AI-hajpen: “Alla kommer ha en egen AI”

AI

Bill Gates. Foto: TT/Istockphoto

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Microsoft-grundaren om den senaste revolutionen.

Få personer har sån insyn i den revolution som digitalisering och datorer har inneburit för mänskligheten som Bill Gates. Som en av grundarna till Microsoft var han med och förändrade världen en gång i tiden. Och nu delar han med sig av sina tankar om nästa revolution, AI. 

I en lång bloggpost beskriver Gates hur han tror att AI kommer att förändra framtiden för alltid.

“Utvecklingen av AI är lika fundamental som skapandet av mikroprocessorna, persondatorn, internet och mobiltelefonen”, skriver Gates.

“Det kommer förändra hur folk jobba, lär sig, reser, får sjukvård och kommunicerar med varandra.”

Techentreprenören som numera ser sig som filantrop på heltid ser stora möjligheter för att AI ska kunna lösa problem som fattigdom, svält och utbildning. 

AI kommer att kunna bli både lärare och forskare och kunna hjälpa till med att utveckla nya fröer och spannmålsprodukter som är speciellt anpassade för de lokala klimaten. 

3 saker Bill Gates tror kommer förändras radikalt med hjälp av AI:

  • Produktivitet – en personlig AI kommer att kunna hjälpa till med att göra scheman och svara på mejl.

  • Hälsa – AI kommer att kunna snabba på medicinsk forskning och i fattiga länder kan den hjälpa till med att ge råd och avgöra om man ska söka vård eller inte.

  • Utbildning – elever kan få personliga lärare som anpassas till dem. Utbildningen kommer också att vara tvungen att utvecklas och anpassas till de nya verktygen.

Han adresserar också oron för att AI kommer att besluta sig för att vända sig mot oss i en dystopisk mardröm. Gates menar att det finns fördelar och nackdelar med all teknik och att stater måste vara på tårna och reglera för att det inte ska spåra ur.

Läs mer