Sök

Skulle stödja grundare i Sverige – nu lämnar Techstars abrupt

TechstarsAccelerator

Techstars vd Maëlle Gavet. Foto: Press

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Startup-acceleratorn Techstars etablerade sig på den svenska marknaden för ett drygt år sedan.

Nu har de lagt ner i Sverige, rapporterar Sifted.

Uttåget från Stockholm kommer helt plötsligt och kvar på perrongen hittas många unga entreprenörer som undrar vad som hände och vad som händer härnäst.

Techstars etablerade sig i Sverige så sent som hösten 2021. Startupbolag som antas i Techstars program får tillgång till kapital, investerare och mentorer. Ett nytt program med 30 deltagande bolag sattes igång i Stockholm för bara någon vecka sedan. Men nu läggs det alltså ner innan det har kommit igång på allvar, rapporterar Sifted.

“Vi har tagit det svåra beslutet att stänga acceleratorn i Stockholm på grund av den unika komplexiteten och de relativt höga kostnaderna på marknaden. Detta är inte ett beslut vi tar lätt på eftersom vi vet att det är omskakande för grundarna som går på programmet”, säger Techstars till Sifted.

De drabbade entreprenörer på det aktuella programmet kommer inte bara från Sverige. Deltagare från exempelvis Frankrike, Spanien och Estland har enligt Sifted rest till den svenska huvudstaden för att här mötas av det abrupta nedläggningsbeslutet.

“Det känns som att de har dragit undan mattan under våra fötter – vi är i något av en chock”, säger en av grundarna som skulle delta i programmet.

Även mentorerna som skulle vara kopplade till programmet är mycket förvånade. Vissa av dem skulle flyga till Stockholm på torsdagen, men fick ett mejl i onsdags om att programmet var inställt.

“Detta är otroligt orättvist mot startupbolagen, flera av dem har gjort förändringar i sina liv och lämnat sina länder för att resa till Stockholm. Oavsett vad som händer bakom draperiet, borde det finnas andra lösningar än den här”, säger en av mentorerna till Sifted.

Techstars, som erbjuder de drabbade entreprenörerna att delta i ett virtuellt program, brukar investera motsvarande nästan 1,5 miljarder kronor i omkring 500 bolag per år. Bolaget, som har närvaro i ett dussin länder, har varit med att finansiera över 3000 bolag sedan starten 2006. Kapitalet kommer från samarbeten med stora banker eller stora bolag. Acceleratorn i Stockholm hade inte några sponsorer, konstaterar Sifted i sin artikel. 

Läs mer