Sök

KRÖNIKA

EMIL WIDHAGEN: De tar riskerna som ingen annan vågar – därför lyfter vi änglarna nu

riskkapitalAffärsängel

Emil Widhagen är reporter på Breakit. Foto: Daniel Ivarsson/Montage

Emil Widhagen

Emil Widhagen

Reporter

Få av Sveriges största startup-bolag hade tagit fart om det inte vore för att en ängel tidigt gått in och vågat ta stora risker.

Två av de allra mest kända och lyckade historierna från den svenska startupscenen hade inte kunnat dra igång utan stöd från just väldigt skickliga änglar.

Klarna blev tidigt nobbade på ett pitchevent framför svenska finanseliten på Handelshögskolan, och det såg ut som att det skulle bli svårt för Sebastian Siemiatkowski och hans medgrundare att materialisera sin idé.  

I det läget klev Jane Walerud in och finansierade Klarna med 600.000 kronor (i princip enbart på en powerpoint) och kopplade ihop grundartrion med programmerare som senare byggde den första versionen av produkten. 

Martin Lorentzon är förvisso medgrundare till Spotify, men han skrev också de allra första checkarna på tiotals miljoner kronor, med tron på Daniel Ek och hans ingenjörsteam skulle kunna förändra en hel bransch. 

Båda dessa har fått enorm utdelning på sina investeringar – men faktum är att det är långt ifrån verklighet för de allra flesta. 

Väldigt många affärsänglar tar risker som egentligen är alldeles för höga

Väldigt många av de som är affärsänglar tar risker som egentligen är alldeles för höga i förhållande till den potentiella avkastningen. Det är också därför som att det finns så få venture capital-firmor som väljer att gå in i ett så pass tidigt stadie, det är sällan som det är försvarbart att satsa på detta segment när man ska investera någon annans pengar.

Ofta är den största motiveringen till att affärsänglarna ändå går in att de vill ge tillbaka till andra visionärer som tidigare varit i samma sits. Eller så tycker de helt enkelt att det är kul att bidra till att en ny våg av utmanare kan slå sig fram.  

För att lyfta vikten av änglarnas roll i det svenska startup-undret har Breakit i en unik kartläggning samlat Sveriges 199 hetaste affärsänglar. Det är de som är modiga nog att våga satsa när alla andra håller tillbaka – och som är med och möjliggör för framtida succéer.

Läs mer