Sök

Föds för få barn – Babyworld tvingas till rekonstruktion

Babyworlde-handel

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Ännu en e-handlare inom babyprodukter i kris. Nya vd:n pekar på en likviditetssvacka som bland annat orsakats av att det föds för få barn.

Det har varit tuffa tider för e-handlare som säljer barn- och bebisprodukter. I höstas gick Babyshop in i företagsrekonstruktion efter att ha misslyckats att ta in nytt kapital från ägarkretsen som omfattar bland andra Verdane och Cristina Stenbeck.

Nu står trubbel för dörren även för rivalen Babyworld. Bolaget med elva butiker och e-handel gick in i rekonstruktion i veckan, rapporterar Market

Rekonstruktionen inleds bara några dagar efter att bolaget fick en ny vd i form av Peter Bondelid, som var vd för Brothers mellan 2014 och 2018. Han klev på med uppdraget att leda Babyworld genom rekonstruktionen. Hur rollen kommer se ut efter den här perioden återstår att se, menar han. 

Babyworld har haft en snabb tillväxt och dubblade omsättningen till 347 miljoner kronor under räkenskapsåret 2021. Rörelsevinsten landade på 8 miljoner kronor. 

Varför bolaget nu tvingas till rekonstruktion beror enligt Peter Bondelid på omvärldsfaktorer. 

”Den omedelbara orsaken till rekonstruktionen är en likviditetssvacka, orsakat av minskat barnafödande, dämpad efterfrågan, tuffare ekonomi för barnfamiljer och kraftigt höjda hyror.”

Han säger att hela branschen är drabbad vilket har skapat en väldigt skarp priskonkurrens. 

Babyworld grundades av Dennis och Nathalie Söderqvist 2015. 

 

Intresserad av e-handel? Den 25 april samlar Breakit den svenska e-handelseliten på E-Com Day för att djupdyka i de viktigaste frågorna för e-handlare just nu. I samband med eventet släpper vi även vår kartläggning "Sveriges 50 högst värderade e-handlare – och 30 rising stars"Biljetter finns här - först till kvarn."

Läs mer