Sök

Annonssamarbete med IKEA

De mest efterfrågade inredningsdetaljerna på kontoren (känner ni igen er?)

Ikea

ALEFJÄLL Kontorsstol 3196:- exkl. moms, och IDÅSEN Bord 140x70 cm 1836:- exkl. moms

Tobias Lundgren

Ljud, ljus och trivsel dominerar listan när företagen vill skapa ett flexibelt kontor.

Att skapa ett kontor som uppfyller de anställdas behov kan vara en rejäl utmaning, därför söker många hjälp hos proffsen.

Som företagsinredare på Ikea hanterar Anna Billeskalns dagligen förfrågningar och önskemål från så skilda verksamheter som kontor, skolor, restauranger, caféer, salonger och butiker.

”Vi vill alltid förstå kunden och deras utmaningar, behov och arbetssätt. Därför börjar vi alltid med en behovsanalys, som ger oss en djup förståelse för hur olika team samarbetar. Analysen ligger sedan till grund för vårt planeringsarbete. Det är viktigt att beställaren har en samlad bild över sina behov och att man förstår hur de anställda upplever alla utrymmen som är tillgängliga. Då kommer vi att kunna leverera funktionella lösningar som håller över tid”, säger Anna.

Heta mötesrumstrenden

Varje uppdrag blir unikt beroende på lokalens utformning och arbetet som ska bedrivas där, men det finns många likheter när det gäller önskemålen.

Här är några av de vanligaste förfrågningarna som Anna får:

  • Hur kan vi göra kontoret mer hemtrevligt?


LANDSKRONA 2-sits soffa 7236:- exkl. momsNYMÖ Lampskärm 320:-/st exkl. moms och LANDSKRONA Fotpall 4036:- exkl. moms

”Ett enkelt sätt att skapa trivsel på arbetsplatsen är att jobb med mycket textilier, såsom mattor och gardiner. Sedan behövs det en variation av ytor för olika aktiviteter, gärna några med en mer avslappnad och mjuk sittning. En lounge där man kan ta en lugn paus med en kopp kaffe är en garant för hemtrevnad, och gröna växter gör underverk i en kontorsmiljö.”

  • Hur kan vi lösa den höga ljudvolymen?


IDÅSEN Skrivbord, 120x70 cm 2796:- exkl. moms
 och EILIF Avskärmning för skrivbord, 80x48 cm 640:- exkl. moms

”Digitala möten har blivit allt vanligare, vilket gör att ljudvolymen i öppna kontorslandskap har stigit. Då krävs det bättre ljudabsorbenter och avskiljare för att sänka bruset. Ett annat sätt att sänka ljudvolymen är att ha fler mindre rum för spontana möten. De stora mötesrummen lever fortfarande kvar, men trenden går mot att allt fler efterfrågar rum som rymmer mellan 1-4 personer.”

  • Vad är egentligen ett bra ljus och hur kan vi skapa det?

NÄVLINGE LED arbetslampa 144:- exkl. moms och JÄLLBY Upphäng för lampa 120:-/st exkl. moms

”Ett kontor med bra ljussättning ger en energikick och gör det lättare att fokusera på arbetsuppgifterna. Genom att placera möblerna rätt i rummet kan man ta tillvara på dagsljuset. Allmänljuset är det som skapar rummets generella belysning och funktionsljuset är det riktade ljuset som gör att du kan se bra när du utför dina arbetsuppgifter. Sedan är det viktigt med ett stämningsljus, som man kan skapa genom dimbara ljuskällor. Om man får all belysning att arbeta tillsammans, och använder sig av flera mindre ljuspunkter, blir en yta hemtrevlig och inbjudande.

  • Vi vill locka tillbaka de anställda till kontoret. Hur gör vi?

” Pandemin puttade oss över flera traditionella kontorsgränser, både fysiska och tekniska. Dagens flexibla kontor måste därför kunna erbjuda något mer än “bara” en ergonomisk arbetsplats. Kontoret ska vara en mötesplats, som möjliggör socialt umgänge mellan kollegor, utbildningar, presentationer av nya lösningar och mycket mer. Ett flexibelt kontor som är rätt utformat får oss att må bra, gör oss mer effektiva på jobbet och gör så att vi känner oss trygga.”

LÄS MER: Så här kan Ikea:s företagsinredare hjälpa er!

Läs mer