Sök

Mastercard köper Baffin Bay Networks: “Vi har inte varit till salu”

Baffin Bay NetworksFörvärvcyber security

Mastercard lägger vantarna på Baffin Bay Networks.

Julia Lundin

Julia Lundin

Reporter

Betaljätten Mastercard köper Baffin Bay Networks för en hemlig summa – och ser fram emot att använda svenskarnas molnbaserade AI-teknik. Storägare är EQT Ventures.

Baffin Bay Networks är det fjärde köpet av just cybersäkerhetsbolag som Mastercard har gjort de senaste åren. Enligt Joakim Sundberg, som grundade Baffin Bay Networks 2017, har de inte aktivt letat några köpare.

”Vi har inte varit till salu. Men det här kändes som en bra match och Mastercard har en bra vision framåt”, säger han till Di Digital, som var först med att rapportera om nyheten.

Baffin Bay Networks samarbetar idag med kunder inom bank, finans, gaming och försäkring, något de kommer fortsätta med. Deras expertis ligger främst i att hjälpa företag och myndigheter att skydda sig från överbelastningsattacker. 

För Mastercard blir det ett sätt att utveckla sitt erbjudande inom cybersäkerhet.

“Baffin Bay Networks snabba, prediktiva och molnbaserade ai-teknik stärker vår befintliga analytiska kraft”, säger Ajay Bhalla, cyberchef på Mastercard, i en kommentar.

EQT Ventures är den största ägaren i bolaget med drygt 35 procent av aktierna, medan grundaren Joakim Sundberg är den näst största med 26 procent. Senaste gången de plockade in pengar var 2018 då EQT gick in med 57 miljoner kronor.

Baffin Bay Networks omsatte 17 miljoner kronor under 2021. Siffrorna har varit röda sedan starten, och rörelseresultatet landade samma år på -12,9 miljoner. 2022 ska dock vara det första året de går med vinst.

När Breakit i början av december gjorde en stor kartläggning kring vilka bolag som låg i riskzonen inför lågkonjunkturen, fanns Baffin Bay Networks med. Stefan Lundell och Victor Löthner skrev då i en analys att bolagets redovisade kassa var väldigt liten (1,2 miljoner kronor) och att det skulle komma att behövas mer kapital för att hålla bolaget flytande.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer