Sök

Börsnoterade BHG vinstvarnar : “Svag efterfrågan och stora lager”

BHG Groupe-handel

BHG:s tillförodnade vd Gustaf Öhrn.

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Börsnoterade BHG har redan varnat för en svag inledning av 2023. Det blev värre.

E-handelsgruppen vinstvarnar för det första kvartalet.

BHG spår nu att rörelseförlusten (exklusive extraordinära kostnader) under det första kvartalet kommer att landa på 70-105 miljoner kronor. 

”Mars är inte slut ännu men som vi nämnde i rapporten för fjärde kvartalet 2022 förväntade vi oss att 2023 skulle bli utmanande, speciellt under första halvåret. Sedan dess har marknaden varit svagare än förväntat, med svag efterfrågan och stora lager som sätter press på priser och lönsamhet. Vi har fortsatt fullt fokus på att minska såväl kostnader som lager”, BHG:s vd Gustaf Öhrn som samtidigt betonar att bolagets likviditet är stark i nuläget. 

Bolaget betonar även att förlustprognosen bygger på januari och februari, samtidigt som mars brukar stå för en stor del av resultatet under årets tre första månader. Därmed är osäkerheten hög, skriver e-handelsbolaget. 

BHG:s förlustprognos för det första kvartalet i år kan ställas mot utfallet första kvartalet 2022. Då uppgick det justerade rörelseresultatet till +134 miljoner kronor. Försämringen kommer med andra ord troligen uppgå till över 200 miljoner kronor. 

Många emissioner

Gustaf Öhrn, som tidigare satt i styrelsen för bolaget, tog över vd-posten i BHG i augusti  (han utsågs till ordinarie vd i december) när företrädaren Adam Schatz fick sparken. Och det var en sargad skapelse Gustaf Öhrn tog över. Nettoresultatet i det fjärde kvartalet landade på -175 miljoner kronor.

BHG, som tidigare hette Bygghemma och som numera omfattar en lång rad varumärken inom e-handel, är dessutom relativt högt skuldsatt och tog därför in 800 miljoner kronor i december via en riktad emission som bolagets storägare EQT, Ferd och Vitruvian stödde.

Då hade det bara gått cirka sju månader sedan bolaget tog in 1 miljard kronor i nytt kapital, också via en riktad emission. Parallellt har aktien rasat och kursen ligger nu 85 procent lägre än för ett år sedan, och då är såklart inte dagens reaktion på vinstvarningen inräknad.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer