Sök

Krea dubblar – och siktar ännu högre

Kreafintech

Carstem Leth, CCO Krea. Foto: Press

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

“Vi vill bli marknadsledande i norra Europa”, säger Kreas kommersiella chef Carsten Leth.

När kapitalmarknaden har blivit skakigare och storbankerna blivit allt mer restriktiva med att ge ut lån öppnar det möjligheter för mer nischade banker och långivare att ta marknadsandelar. Ett bolag som rider på den vågen är låneförmedlaren Krea. 

Lite förenklat kan man säga att de gör det Lendo gör för privatpersoner, fast för företag. 

"Vi ser oss mer som en finansieringstjänst för företag och har specialiserat oss på att automatiskt samla in information om kunderna när de ansöker om finansiering.”, säger Carsten Leth.

“Då kan långivarna göra en bättre kreditbedömning och ge ett bättre låneerbjudande.”

Krea tjänar främst pengar genom att de får en procent i betalning från långivaren när ett lån betalas ut. 

Och affären växer, förra året dubblade bolaget omsättningen till 20,8 miljoner samtidigt som förlusten sjönk från 12,4 miljoner till 2,3 miljoner. 

"Orsaken till att vi tidigare hade negativt kassaflöde var till stor del för att vi investerade i att bygga plattformen och gjorde investeringar i marknadsföring. Tittar vi på det senaste halvåret så är vi lönsamma”, säger Carsten Leth. 

När de ekonomiska tiderna är lite skakigare, som nu, med räntor som går upp och en stor bankoro skulle man kunna tänka sig att det svalnar något på marknaden.

“Vi ser fortfarande ett stort inflöde av kunder och det är många företag som söker finansiering”; säger Carsten Leth.

"Vi ser att några långivare har blivit mer selektiva inom vissa kundsegment, framförallt när de gäller kunder med högre risk. Men eftersom att vi har ett stort nätverk av olika banker och långivare upplever vi fortfarande att de flesta företag kan få tillgång till finansiering hos oss."

Nyligen öppnade Krea också i Finland där tre personer har anställts.

“Det är ganska stort för att vara oss, och är en del i vår ambition att vara marknadsledande i vår nisch i norra Europa.”

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer