Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Fredrik Eklund kliver in i Draknästet (med sällskap av Jonas Tellander): “Är ju galen”

Jonas Tellander och Fredrik Eklund gör debut som investerare i Draknästet. Foto: Emil Widhagen

Två av de tidigare investerarna har lämnat – och ersatts av två nya, tunga profiler: Fredrik Eklund och Jonas Tellander.

“Jag är inte så intresserad av de här små bitarna på en-två procent, jag vill ha 40-50 procent”, säger Fredrik Eklund till Breakit.

Emil Widhagen

Emil Widhagen

emil@breakit.se

Reporter

SVT:s satsning på tv-programmet Draknästet har blivit en stor succé sedan nylanseringen 2021. 

Inspelningen av säsong tre i full gång, och under söndagen fick Breakit följa med in bakom kulisserna när nya entreprenörer fick chansen att försöka kamma hem en investering till sina bolag. 

Nu kan vi avslöja att två nya drakar deltar i årets säsong – stjärnmäklaren Fredrik Eklund och Jonas Tellander, som startade ljudboksjätten Storytel 2006.

Drakarna Sara Wimmercranz, Lena Apler och Shervin Razani är kvar och därmed lämnar alltså Jonas Eriksson och Jacob de Geer programmet.

När Breakit besöker inspelningen är de inne på den andra inspelningsdagen av totalt sju, och Fredrik Eklund är influgen från Los Angeles för att delta i nya säsongen. 

“Det var lite schemaläggning som var tvunget att fixas, det är inte så lätt att bara dra när man har två barn och en business där 100 mäklare som jobbar för mig. När det var löst var det självklart att tacka ja”, säger han till Breakit. 

Fredrik Eklund har redan lång erfarenhet som tv-stjärna från bland annat realityserien Million Dollar Listing, där han säljer stora penthouselägenheter till New York-eliten för hundratals miljoner kronor.

Utöver att ha varit med och grundat flera mäklarfirmor har han också senaste året medgrundat proptech-appen Real, som kan beskrivas som en Instagraminspirerad tjänst med Whatsapp-liknande kvaliteter där mäklare kan marknadsföra sig gratis.

“Jag går in i det här väldigt öppen nu. Det handlar inte så mycket om för pengar mig, snarare om energi och få att vara med och sätta mitt avtryck, sånt här ger mig väldigt mycket energi. När jag var ung hade jag mycket idéer som jag var ute och sökte kapital för, det känns kul att få sitta på andra sidan nu”, säger han.

Fredrik Eklund,  Sara Wimmercranz, Shervin Razani, Lena Apler, Jonas Tellander i Draknästet. Foto: Emil Widhagen

“Man måste ha lite galenskap i sig”

Att investera är inte något helt nytt för Fredrik Eklund, de senaste åren har han gjort en del startupinvesteringar i USA. Han säger sig dessutom ha kollat mycket på amerikanska “Dragons Den”. 

De andra drakarna är eniga om att han är den som hittills varit mest offensiv och investerat mest av alla (även om några konkreta belopp inte kan avslöjas än). 

“Jag har investerat i en mycket större bredd av företag än de andra drakarna, det är inga särskilda nischer som jag letar efter egentligen utan snarare personerna och att de har en tillräckligt storskalig idé”, säger Fredrik Eklund.

Vilka egenskaper letar du efter hos entreprenörerna?

“Man måste ha lite galenskap i sig. Det är väldigt tufft att vara entreprenör, nio av tio går under. Man måste kämpa och och inte ta ett nej. Det räcker inte att du har en fantastisk idé, du måste vara en fighter.”

Vad tror du att du kommer kunna bidra med till entreprenörerna utöver kapital?

“Framförallt så kan jag hjälpa till med att öppna dörrar till USA. Tyvärr är det många som hittills har varit rätt fokuserade på Sverige och svenska marknaden, men de som är intresserade av USA kan jag bidra till.”

Du har ju redan massa bollar i luften – har du tid att hjälpa entreprenörerna?

“Det är en fråga som alla de som pitchar också ställer. Men jag är ju galen, jag måste måste göra grejer hela tiden, så det ska nog gå.”

Fredrik Eklund som har gjort sig en karriär på att vara en stark förhandlare lägger förstås inte de egenskaperna åt sidan nu när han går in som investerare i tv-rutan. 

“Jag är ganska hård, men också ganska charmig. Framförallt förhandlar jag om värderingarna, jag går in och halverar dessa. Jag är inte så intresserad av de här små bitarna på en-två procent, jag vill ha 40-50 procent.” 

Vilket råd ger du oftast till entreprenörerna här?

“Att våga be om hjälp och att våga tänka större. Rådet som jag ger till de som är här i studion, är att de inte ska vara så besatta av sina procentsatser. Du kan jag ju äga 100 procent av något som blir värt noll eller 50 procent av något som blir värt en miljard. Det är ju bättre att du då får in pengarna och hjälpen som du behöver.”  

Nya drakarna Jonas Tellander och Fredrik Eklund. Foto: Emil Widhagen

“Sluter cirkeln”

Jonas Tellander var som känt med och själv pitchade in Storytel i Draknästet 2009, alltså flera år innan hans startup tog fart på allvar. Den gången slutade det med att dåvarande draken Rickard Båge senare gick in med kapital som la grunden för bolagets expansion. 

“Det här känns som ett väldigt roligt sätt att sluta en cirkel och det passade tidsmässigt väldigt bra för mig att ställa upp nu. Jag vet ju hur sjukt nervöst det är att stå på andra sidan, vi behövde verkligen pengarna då och det kan man se i entreprenörernas blickar nu också”, säger han och fortsätter: 

“Jag hoppas att jag kan bidra med perspektivet från någon som ändå har varit med på hela resan från början till stort bolag. Det är många beslut som man fattar längs resans gång som jag ändå har erfarenhet ifrån.” 

Det finns ännu inget klart datum för när den nya säsongen av Draknästet har premiär, men programmet sänds vanligtvis under hösten. 

PS. Håll utkik efter ett längre reportage från inspelningsdagen på Breakit framöver!

LÄS MER: Avhopp, miljonrullning och skakig tillväxt – så går det för bolagen i Draknästet ett år senare

Läs mer