Sök

Konkurs i bolaget Nordic Bike som lånat via Toborrow

Toborrow

Toborrows vd Sofie Lundström. FOTO: Press

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Nordic Bike hade högsta kreditvärdighet – och plockade in miljoner via Toborrow. Nu går bolaget bakom i konkurs.

Toborrow har beskrivits som Sveriges första peer-to-peer-lånetjänst för företag. Enkelt uttryckt kan företag söka pengar från privatpersoner, som tillsammans lånar ut små summor till olika företag.

Nordic Bike plockade för snart ett år sedan in två miljoner kronor från en rad privatpersoner, som nu riskerar att förlora sina pengar. 

Bolagen bakom Nordic Bike har nu inlett konkursprocesser. 

Breakit söker Sofie Lundström, vd för Toborrow, för att fråga hur konkursen hanteras. 

Totalt har över 300 privatpersoner har bidragit med pengar till Nordic Bike via Toborrow. När Nordic Bike sökte pengar hösten 2015 pengar uppgav bolaget att man hade högsta kreditvärdighet.

”Verksamheten har funnits i 30 år, och har god och stabil lönsamhet. Även moderbolaget som går i borgen för lånet har god kreditvärdighet. Er trygghet ligger med andra ord i koncernens goda historik och ekonomi”, skrev bolaget om sin verksamhet på Toborrows plattform. 

Två personer har enligt Toborrows dokumentation bidragit med 100 000 kronor vardera, medan de flesta som deltagit i finansieringen har lånat ut mindre belopp. 

I mars kunde Breakit berätta att Toborrow saknar ett eget tillstånd för sin verksamhet. För att komma runt problematiken hyr bolaget in sig på branschkollegan Sparlåns tillstånd.
Det är inte gratis. Enligt Breakits källor betalar Toborrow 200.000 kronor per månad för det.

Tjänsten är i dagsläget beroende av riskkapital för att hålla verksamheten flytande.

Breakit kan nu berätta att Toborrow återigen fått in nya pengar från Bonnier-anknutna VFT Ventures – som samtidigt flaggar för att man söker en ny finansiär som kan komma in som investerare.

Läs mer