Sök

Rådgivaren vill peta Ek och Lorentzon från Spotifys styrelse

SpotifyStreaming

Martin Lorentzon och Daniel Ek, grundare av Spotify.

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Vill att stämman röstar bort grundarna från styrelsen.


Den mäktiga rådgivaren ISS som ger råd till många institutionella investerare vill att ägarna tvingar bort Daniel Ek och Martin Lorentzon från Spotifys styrelse uppger Dagens Industri. Redan förra året rekommenderade ISS att rösta bort Daniel Ek från ordförandeposten. Bakgrunden är att ISS inte tycker att ett bolag som är baserat i Europa, som Spotify är, ska ha samma person som styrelseordförande och vd. I USA, där Spotify är noterade är det vanligt att samma person har båda rollerna. 

ISS vill också peta Martin Lorentzon från styrelsen eftersom han sitter i den kommitté som beslutar om arvoden till Spotifys ledningsgrupp. ISS anser att minst två tredjedelar av den kommittén ska vara oberoende i förhållande till bolaget, skriver Dagens Industri.

Att Lorentzon och Ek skulle petas från sina positioner måste trots detta råd ses som otroligt. Trots att de sitter på bara ungefär 18 procent av aktierna i bolaget kontrollerar de 74,3 procent av rösterna. 


Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer