Panama-databas går live i dag – Neo Technology bakom tekniken

Skatteparadis Panama
Panama-databas går live i dag – Neo Technology bakom tekniken

Emil Eifrem, grundare och vd på Neo Technology. Foto: Press.

Sara Lindmark

Reporter

Idag, på måndagen, ska allmänheten få ta del av den stora mängd dokument som läckts ut från den advokatbyrån Mossack Fonseca i Panama.

Det globala journalist-nätverket International Consortium of Investigative Journalists, ICIJ, har upprättat en sökbar databas som innehåller kopplingarna mellan 368.000 olika personer och 300.000 offshorebolag. Databasen släpps live på måndag kväll svensk tid.

Vem som helst kommer alltså att kunna se vilka politiker, kändisar och företagsledare som gömt undan pengar i skatteparadis.

“Du kommer att se bolag och deras officiella ägare. Det här är information som aldrig har varit tillgänglig förut. Vi anser att den ska vara publik och transparent,” säger Marina Walker Guevara, biträfande chef för ICIJ.  

När den tyska tidningen Süddeutsche Zeitung tog emot 2,6 terrabyte data med handlingar från Mossack Fonseca i Panama bad tidningen det internationella journalistnätverket ICIJ om hjälp.

Nätverket har i sin tur tagit hjälp av det svenska databasbolaget Neo Technology för att organisera informationen från alla 11,5 miljoner dokument. 

ICIJ har gallrat bort dokument som visar bankkonton eller transaktioner, passbilder, epostadresser eller telefonnummer. 

"Detta avslöjar inte privat information om en stor massa," säger Guevara. 

Läs fler artiklar
LÄS MER