Sök

Mäter temperaturen med klockan – så ska Hercare hjälpa kvinnor i förklimakteriet

HercareFemtech

Zeinab Daugaard, vd på Hercare. Foto: Press

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Femtech-bolaget först i världen med nya funktionen – och nu siktar Hercare mot nya marknader.
“Vi finns i 27 länder”, säger vd Zeinab Daugaard.

Femtech-bolaget Hercare har satsat hårt på att utveckla en app som fokuserar på PMS, förklimakteriet och klimakteriet. 

“Vi hjälper kvinnor att förstå om symptomen är cykliska samt ger personliga råd och rekommendationer”, säger Zeinab Daugaard.

Nu tar bolaget det ett steg och använder temperaturmätningen i Apple Watch Series 8 och Apple Watch Ultra för att läsa av eventuella skiftningar i temperaturstegringen efter ägglossningen. Klockan mäter handledstemperaturen.

“Vi använder temperaturmätningen för att läsa av eventuella skiftningar i temperaturstegringen efter ägglossningen”, säger Zeinab Daugaard. 

Om kroppstemperaturen hos kvinnan som bär klockan inte går upp efter ägglossningen slår appen larm och ber användaren att svara på några frågor om mens i appen. Det kan ge indikationer på hormonella obalanser såsom förklimakteriet. 

“När vi kopplar ihop en kvinnas symtom med individuell nattlig handledstemperatur får vi en bättre bild av hennes hormonbalans och hon kan få den hjälp hon faktiskt behöver för att må bra”, säger Hercares vd.

“Vi är först i världen med den här tekniken och är väldigt glada över det”. Det har också lett till att appen har synts på förstasidorna i Appstore i både Sverige, Tyskland och Frankrike. 

Hercare har i dagsläget laddats ner av 30.000 användare och används av ett par tusen i veckan. Appen består av en gratis del där många av funktionerna ingår men där man måste betala för att få personaliserade råd som bygger på din egen data. Bolaget erbjuder också fysisk vård på en mottagning i Danderyd utanför Stockholm.

I höstas gjorde Hercare en mindre runda bland befintliga ägare (den större rundan sköts på framtiden på grund av marknadsläget) och förra året investerade bolaget tungt i tekniken. Omsättningen landade på ungefär 20 miljoner kronor med en förlust på ebitda-nivå på cirka minus 12 miljoner.

“2024 kommer vi att vara lönsamma i hela bolaget”, säger Zeinab Daugaard.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer