Sök

Millicom ger nytt besked om mututredningen i Guatemala

KinnevikMillicom

Millicoms storägare Cristina Stenbeck. FOTO: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Efter misstankarna om mutor – nu uppger Millicom att inga svenskar finns med i härvan.

Samtidigt fortsätter granskningen från amerikanska myndigheter. I ett pressmeddelande uppger den svenskägda telekomjätten Millicom nu att den svenska åklagaren har lagt ned förundersökningen kring det misstänkta mutbrott som avslöjades i höstas.

”Den 4:e maj mottog Millicom ett meddelande från den svenska åklagaren om att deras förundersökning har avslutats, givet att det påstådda brottet i sin helhet var begånget utomlands, att det inte finns några bevis i Sverige, och att ingen svensk medborgare kan misstänkas för inblandning i det påstådda brottet utomlands”, skriver Millicom i pressmeddelandet. 

Det var i höstas som Riksenheten mot korruption i Sverige mottog en anmälan från bolagets styrelse. Bakgrunden var att det förekommit ”olämpliga utbetalningar” från telekomjättens majoritetsägda bolag i Guatemala. 

En anmälan lämnades även till den amerikanska åklagarmyndigheten. Av Millicoms pressmeddelande att döma pågår utredningen där fortfarande. 

”Millicom fortsätter att samarbeta med de rättsvårdande myndigheterna i USA”, skriver Millicom i pressmeddelandet. 

Cristina Stenbeck är via Kinnevik storägare i Millicom, som nyligen bytte ut stora delar av sin styrelse. Bland annat slutade den tidigare finansministern Anders Borg.

Kinnevik är en av Sveriges största IT-investerare med innehav i bland annat robotrådgivaren Betterment och e-handelsjätten Zalando.

Kammaråklagare Thomas Forsberg vid Riksenheten mot korruption bekräftar för Millicoms uppgifter för Breakit.

”Vi har klarlagt att brottet har begåtts utomlands, det finns ingen koppling till Sverige och ingen svensk misstänkt”, säger han till Breakit.

Det misstänkta mutbrottet, där märkliga utbetalningar upptäcktes från ett bolag i Guatemala som Millicom äger 55 procent av, ledde i höstas till ett kraftigt kursfall.

Att den svenska förundersökningen nu är nedlagd innebär alltså inte att Millicoms ledning kan andas ut. Den svenska förundersökningen lades ned på grund av att det saknades jurisdiktion. 

”Vi misstänker brott utomlands, men det är inte min sak att utreda det när det inte finns någon svensk misstänkt ellr när brottet inte är begånget i Sverige. Men andra länder kommer att utreda detta, så det misstänkta brottet kommer att bli utrett”, säger Thomas Forsberg till Breakit.

Text: Erik Wisterberg

Läs mer