Sök

VC-grundaren: Jag hade alla mina pengar i SVB – här är vad som krävs för att överleva tech-vintern

Silicon Valley Bankriskkapital

Leslie Feinzaig. Foto: Press

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Hon var en av de som rusade för att få ut sitt kapital ur den kollapsade banken Silicon Valley Bank. Det kändes som hela hennes livsverk, ja hela familjens levebröd, hängde på en skör tråd.

Nu skriver VC-grundaren Leslie Feinzaig om vad en entreprenör måste ha för att överleva dessa tuffa tider.

Jag var en av dem som rusade för att få ut mitt kapital från Silicon Valley Bank de där dramatiska timmarna förra fredagen. Det skriver VC-grundaren Leslie Feinzaig i en opinionsartikel i den amerikanska affärstidningen Fortune

Hon beskriver det som att alla med kopplingar till banken – individer, bolag och faktiskt hela techindustrin – stod inför ett existentiellt hot när tillgångarna frystes. 

”Som en riskkapitalist med allt mitt kapital och en tredjedel av portföljen exponerad mot krisen är det svårt att beskriva hur det var”, skriver hon. 

Varje minut må ha känts som en timme men vändningen kom ganska snabbt, när amerikanska myndigheter klev in och garanterade alla insättningar. 

”På söndag eftermiddag, i form av ett 346 ord långt pressmeddelande, var det värsta av krisen över, bara sådär. Det var som att bli påkörd av en lastbil, borsta av sig och halta vidare”, skriver VC-grundaren Leslie Feinzaig. 

Hon refererar till en företagsledare i ett bolag som hon har investerat i som säger att som startup-vd gäller det att lära sig att bara fortsätta, oavsett vad som händer. 

Enligt Leslie Feinzaig krävs det också att man är lite av en masochist för att bli en bra vd. Man måste vara beredd på att stå ut och kämpa på i motvind för att man är övertygad om att man i slutändan kommer att stå som segrare. 

Nu står en ny generation entreprenörer inför sin första techvinter (och det gjorde de redan innan deras viktigaste bank kollapsade). Leslie Feinzaig skriver att receptet för att lyckas är att ha det som på engelska heter ”grit”, alltså ungefär stamina eller envis uthållighet. 

”Det är inte lätt. Det är inte glamoröst. Det är uttröttande och ett mestadels otacksamt slit. Men så länge som det känns värt det i det enda liv jag har så skulle jag inte vilja ha det på något annat sätt.”

Hon avslutar med att skriva att i backspegeln så tror hon att hon kommer se tillbaka på den här tiden som ”episk”. Hade det varit enkelt så vore det ingen bedrift. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet. 

Läs mer