Sök

Klämmis-bolaget Alex & Phil lockar ännu en känd investerare – backas av Gunilla von Platen

Alex & PhilBarnLivsmedel

Gunilla von Platen och Jenny Wessblad Hårdh från Alex & Phil. Foto: Press/TT

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

”Hon kommer att revolutionera hela industrin.” Gunilla von Platen blir nästa tunga investerare att gå in i barnmatsbolaget Alex & Phil (lite tack vare Breakit).

Investeraren och entreprenören Gunilla von Platen är trött på de 99,9 procent manliga entreprenörer som söker kapital hos henne med noll kronor i omsättning (en haltande plan för att överhuvudtaget tjäna pengar) och en “hiskelig” värdering av bolaget. 

Det håller inte, menar hon. 

Tursamt nog, och faktiskt tack vare Breakits evenemang Scale up-day i fjol där Gunilla von Platen talade, så fick investeraren kontakt med en entreprenör som gjorde något på riktigt: Barnmatsbolaget Alex & Phils vd och grundare Jenny Wessblad Hårdh. Hon sökte egentligen inte en investering av Gunilla von Platen, utan föreslog att de två skulle ses och prata, men så blev det i alla fall. 

”Jag tänkte har du byggt upp det här själv? Hon har gått från noll kronor till 25 miljoner utan något riskkapital”, säger en imponerad Gunilla von Platen.

Gunilla von Platen har nu gått in som delägare i bolaget som tillverkar ekologiska barnmatsburkar och klämmisar. Hon planerar att gå in med mer kapital framöver. 

”Jag triggas av att Jenny revolutionerar en hel industri”, säger Gunilla von Platen. 

”Ska omsätta en halv miljard – minst”

Det börjar bli trångt i barnmatshyllorna i livsmedelsbutikerna. Alex & Phil sticker ut både i design (det är vita tetrapak-förpackningar och klämmisar med tecknade ingredienser på), att de är ekologiska och på grund av priset. Bolagets produkter kostar ett par kronor mer än konkurrenternas. I en tid när alla kronor verkligen räknas i matbutiken skulle man kunna se det som ett problem. Men så ser inte Gunilla von Platen på saken. 

”De är ett par kronor dyrare. Men ju mer medveten du är, desto mer vill du inte tumma på det här. Du kommer att vilja tumma på något annat. Barnens hälsa är det sista man vill skala ner på.”

Hon beskriver Jenny Wessblad Hårdh som en entreprenör som har gjort alla hemläxor. Som delägare kommer hon inte ta en officiell roll i bolaget. Däremot vill Gunilla von Platen hjälpa Alex & Phil att lobba för hälsosam barnmat och frälsa världen med sina barnprodukter. 

”Det här bolaget ska inte omsätta 25 miljoner uten en halv miljard minst.”

Gunilla von Platen är inte den första tunga investeraren i Alex & Phil. Breakit skrev om bolaget i samband med att JCE och techprofilen Nicklas Storåkers gick in med 8 miljoner kronor förra året. 

Jenny Wessblad Hårdh säger att bolaget har varit väldigt selektiva med nya ägare.

”Det betyder otroligt mycket för oss att Gunilla går in i bolaget. Hon är själv en stark och kunnig entreprenör”, säger hon. 

”Gunilla är väldigt imponerande både som person och företagare. Hon är också kvinna och har själv byggt bolag från scratch.”

Går in i Tyskland

Jenny Wessblad Hårdh beskriver det som en av de viktigaste komponenterna för att skapa tillväxt, att bygga ett tryggt och hållbart ”dream team” som kan ta Alex & Phil till ett bolag i miljardklassen. 

I fjol satte Alex & Phil ett femårsmål. År 2027 ska bolaget expandera till de största europeiska marknaderna och nå en omsättning på minst 200 miljoner kronor.

Målet ligger fast, trots att matpriserna fortsätter att skjuta i höjden. 

”Föräldrar prioriterar att ge bra mat till sina barn”, säger grundaren.

Jenny har inte sett någon omsättningsminskning till följd av de högre priserna. Däremot har det skett en justering ifrån vilka butiker som konsumenterna handlar i, berättar hon. 

Förra året landade omsättningen på 26 miljoner kronor med ett ebitda-neutralt resultat, vilket är i nivå med 2021 års resultat. Bolaget finns nu på sju marknader. I början av året gick man in i Tyskland där bolaget säljer sin mat via e-handelsplattformen Amazon. 

Alex&Phil grundades 2015 av makarna Jenny Wessblad Hårdh och Robert Hårdh och har fått sitt namn efter parets två äldsta barn. 

 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet. 

Läs mer