Sök

Mecovers tar hem stora investeringen i Shift-finalen 2023: "Svårt att ta in!"

MecoversShift2023

Mecovers är vinnare i årets upplaga av Shift. Foto: Kajsa Göransson

Emil Widhagen

Emil Widhagen

Reporter

Här är entreprenörsteamet som kammar hem miljon-investeringen under Shift-finalen 2023.

"Det här är svårt att ta in, vi fattade inte vad som hände. Det är helt fantastiskt", säger Mecovers medgrundare Giselle Esse Olsson.

I årets Shift är det nya upplägget att ingen går helt lottlös från priscermonin. 9 stipendier på 100.000 kronor vardera kommer att delas ut samt priset Folkets röst

Men det är ändå en vinnare som står över de andra – det team som lyckas kamma hem den åtråvärda investeringen på 1 miljon kronor.

258 bolag sökte in till årets upplaga av Shift, där målet är att göra riskkapitalet tillgängligt för vassa entreprenörer i förort och landsort. Dessa sållades efter noggrann granskning ned till tio bolag, som under dagen har pitchat till juryn för att övertyga investerarna om att just deras idé är den vassaste. 

Nu står det klart att det blir Mecovers som får den åtråvärda investeringen.

"Det här är svårt att ta in, vi fattade inte vad som hände. Det är helt fantastiskt, jag har faktiskt inga ord. Nu kan vi börja jobba på riktigt och få ut kjolarna till regionerna och sälja våran produkt”, säger medgrundaren Giselle Esse Olsson från scenen i samband med att priset avslöjades.

Bakom Mecovers står förutom Giselle Esse Olsson även Karin Vangstad och Helena Levin. Bolaget har tagit fram en gyn- och undersökningskjol för att motverka att kvinnor ska behöva känna sig obekväma under en gynekologisk undersökning. MeCovers erbjuder sjukvården ett nytt perspektiv och patienten en ny valmöjlighet, att täcka det man behöver, när man behöver det.

Skrällen: Erbjöd deal live på scen

“Det var långa diskussioner och ett väldigt tufft beslut, men väldigt intressant att lyssna på alla superspännande affärsidéer. Det kan mycket väl bli så att några ytterligare kommer att få ett samtal från någon av oss framöver”, berättar Pär Svärdson, som är en av investerarna.

Om vinnarteamet säger han:

“En viktig och bra idé som verkligen kan lyfta, men också en idé som har kommit tillräckligt långt för oss nu när vi ska bedöma investeringen. Jag har ju aldrig suttit i en gynstol, men det är ändå lätt att förstå att det är en situation som man skulle kunna känna sig obekväm i. Vi skulle gärna sälja det på Apotea!”, säger Pär Svärdson.

Enligt uppgifter så ska det ha tagit över en och en halv timme för juryn att komma fram till ett beslut. De som går in med pengar i bolaget är alltså åtta riktigt tunga investerare i form av Pär Svärdson, Anders Jacobson, Tommy Jacobson, Mikael Wintzell, Jennie Sinclair, Per Josefsson, Susana Meza Graham och Joo Sundström (som du kan läsa mer om här).

Vinnarteamet tar emot priset på scen. Foto: Kajsa Göransson

På scenen avslöjar också Deqa Abukar att två av bolagen som kan förvänta sig ett samtal från investerarna är Watoto (som tidigare under kvällen kammade hem Folkets röst) och Mendy.

Vinnaren: "Fler ska våga söka sig till vården"

Breakit får till slut tag i Giselle Esse Olsson på minglet efteråt, där det strömmar förbi folk som vill gratulera femtech-bolaget till segern.

“Det bästa är att vi nu äntligen kan växla upp med försäljningen. Allt pengar som det tar till att bygga produkten har vi redan investerat, nu är det att lyckas nå ut ännu mer som är nästa steg”, säger hon.

Hur känns det nu när vinsten hunnit sjunka in?

“Vi var vinnare redan innan vi kom hit, att vi kom till semifinal och sen final var otroligt. Det är så mycket smarta människor och bra idéer så vi var bara glada att vara här".

På några års sikt ser hon också bolaget nå ut till en betydligt större målgrupp än bara Sverige.

“Vi ska öka försäljningen och ta det land för land. Utmaningen just nu är att helt enkelt visa för sjukvården vilka starka effekter det här kan få och inte bara se till det rent kliniska. Med vår tjänst kommer ännu fler att våga söka sig till vården.”

Läs mer