Sök

Annonssamarbete med DBT Capital

När bankerna har blivit onödigt (?) återhållsamma – här är fem sätt att få lånet du förtjänar

DBT CapitalFinansieringFöretagslån

Hannah Runsten

Att fixa finansiering har blivit svårare det senaste året – både för unga tillväxtbolag och etablerade företag. Såväl riskkapitalet som bankerna har dragit åt svångremmen. Men har de dragit åt för hårt? Det tycker i alla fall Alexis Kopylov som är vd för DBT Capital. Här berättar han om sina bästa knep för att få finansieringen i hamn trots de kärva tiderna.

”Vi märker att allt fler företag – både noterade bolag och onoterade tillväxtbolag – kontaktar oss för hjälp med utökade krediter och finansieringslösningar. Bilden vi får är att bolag både har svårare att få tillgång till riskkapital och att få lånefinansiering via banken”, säger Alexis Kopylov, vd för bankutmanaren DBT Capital som sedan starten 2017 lånat ut över 2,3 miljarder kronor till svenska små och medelstora tillväxtbolag.

Svårigheterna har märkts av allt tydligare det senaste året. Och nu när inflationen verkar ha bitit sig fast hårdare än många kunnat ana tror Alexis Kopylov att läget kan bestå – med stora konsekvenser för Sveriges företag.

”För ännu olönsamma bolag är extern finansiering en förutsättning för att kunna nå lönsamhet längre fram. Och för redan lönsamma företag innebär finansieringen möjligheter att investera och växa sig ut ur dessa oroliga tider. Bristen på kapital är ett problem både för företagen själva och för samhället i stort, och dessutom i många fall ett ganska onödigt problem.”

Mer data ger bättre bild av ditt företag

Med onödigt menar Alexis Kopylov att många bolag egentligen förtjänar att få lånefinansiering, men att många banker saknar datan de behöver för att kunna göra en korrekt bedömning av företagets finansiella ställning.

”De gör ofta en kalkyl som bygger på några få datapunkter ur årsredovisningen – siffror som alltså är 6–18 månader gamla. Dessutom är årsredovisningen bara en liten del av hela bilden; att titta på transaktionsdata, aktuell bokföringsdata, branschdata och inte minst teamet och kompetensen i bolaget ger en mycket mer heltäckande – och ofta mer positiv – bild av bolaget och dess ekonomi.”

Det räcker med några knapptryckningar

DBT Capital har tagit sig an det här problemet genom att ta fram en teknisk plattform för kreditbedömning och riskanalys som hämtar in stora mängder data från olika källor, däribland transaktionsdata från banken och bokföringsdata från program som Fortnox och Visma. Systemet kan sedan göra en analys av bolagets finansiella ställning, vilket kompletteras med en manuell analys av marknadspotentialen och andra kvalitativa värden.

”Det räcker med några knapptryckningar från kundens sida för att vi ska kunna få en totalbild över företaget och förutsättningarna. Vi får koncernöverblick, kan se säsongsfluktuationer, återbetalningsförmåga och mycket annat – och trots att vår beviljade snittkredit är 10 miljoner kronor så kan vi lämna besked på några dagar”, förklarar Alexis Kopylov.

Läs mer om företagslån från DBT Capital här!

Fem vägar till ett JA på din ansökan

Med all denna data i ryggen har DBT Capital och Alexis Kopylov fått en tydlig bild av vilka faktorer som är extra viktiga för att få lånet. Här är hans bästa tips inför din låneansökan – oavsett vilken långivare du vänder dig till:

1. Kom väl förberedd. Du ska kunna förklara vad du ska använda pengarna till och hur företaget kommer att bli starkare av finansieringen.

2. Tänk på återbetalningsförmågan. För banken är återbetalningsförmågan det allra mest centrala, så du behöver visa för dem att du kan betala tillbaka pengarna.

3. Banken ser risk, riskkapital ser möjligheter. Så när du ska låna pengar, se till att ha med dig realistiska prognoser över framtiden. Det visar att du gjort din läxa.

4. Visa dina säkerheter. Tidigare var säkerheterna ofta en fastighet, maskiner eller något annat som var relativt lätt att värdera. Nu kan säkerheterna ligga i andra, mer svårvärderade tillgångar – ditt jobb blir att övertyga banken om säkerheterna och deras värde.

5. Få dem att se bortom siffrorna. Om du kan få banken att verkligen förstå din verksamhet på djupet så har du ökat chanserna för ett JA.

”Men om jag får nämna ett starkt argument för att vända dig till DBT Capital för dina finansieringsbehov så är det nog just att du slipper göra allt det här. Med ditt godkännande tar vi nämligen fram allt det här medan du fortsätter att fokusera på att växa och bygga ditt företag”, säger Alexis Kopylov.

Den 23 mars kan du träffa DBT Capital på Breakit Funding Day. Missa inte möjligheten att prata företagsfinansiering eller lyssna till när Alexis Kopylov berättar mer om hur Sveriges företag kan få den finansiering de förtjänar.

Läs mer