Sök

Klart: Bonnier storägare i Readly (som stannar på börsen)

BonnierReadlymagasin

Anders Eriksson, vd Bonnier News och Mats Brandt, vd Readly. Foto: Press

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Det har varit många turer, men nu går budprocessen i Readly mot sitt slut.

Budgivaren Bonnier blir dominerande ägare i magasinplattformen. Och Readly stannar på börsen – åtminstone ett tag till.

Bonniers första bud kom i början december förra året. Sedan dessa har den så kallade acceptperioden förlängts flera gånger och själva budnivån höjts en gång – från 12 till 14,40 kronor per aktie.

På torsdagen kom nya besked: Bonnier skippar villkoret om att budet skulle accepteras av 90 procent och kommer att bli storägare i Readly med nästan 66 procent av aktierna.

Readly kommer även tillsvidare vara börsnoterat. Bonnier skriver att Readly egentligen hade passat bättre i privatägd miljö där stora investeringar i framför allt marknadsföring hade kunnat genomföras.

“Samtidigt bedömer vi att Bonnier News i en roll som majoritetsägare i Readly kan genomföra förändringar som är rätt för bolagets framtid. Vi har därför beslutat att fullfölja erbjudandet och bli ägare till motsvarande 65,8 procent av aktierna”, säger Bonnier News vd Anders Eriksson.

Bonnier kommer även fortsätta att sträva efter ett ägande om 90 procent, en nivå som skulle innebära att Readly kan tas bort från börsen.

“För att ge tid åt de kvarstående aktieägarna i Readly att lämna in sina aktier har vi beslutat om en sista förlängning av acceptperioden till och med den 23 mars 2023 och det kommer därefter inte längre vara möjligt att acceptera erbjudandet”, säger Anders Eriksson. 

Utlandet 

Redan när Bonnier för drygt tre månader sedan presenterade budet på Readly fanns det en tydligt kommunicerad plan om att Readlys verksamhet utanför Norden skulle säljas vidare till det franska bolaget Cafeyn. Den planen gäller fortfarande trots att Bonnier misslyckades med att nå upp till 90 procent. 

“Bonnier News fortsatt arbeta mot att genomföra överlåtelsen av de icke-nordiska verksamheterna till Cafeyn. Överföringen av de icke-nordiska verksamheterna kommer att ske när och på det sätt Bonnier News finner lämpligt mot bakgrund av de framtida ägarförhållandena i Readly”, skriver Bonnier lite kryptiskt. 

Parterna, det vill säga Bonnier och Cafeyn, kommer på olika sätt försöka få till affären gällande Readlys verksamheter utanför Norden, är budskapet. 

Det “kan innebära att Cafeyn kan komma att förvärva upp till 100 procent av Bonnier News aktiepost i Readly, samt om så sker, att avskiljandet av de icke-nordiska verksamheterna i stället sker genom en omvänd överlåtelse”, skriver Bonnier ännu lite mera kryptiskt. 

Inför Readlys börsnotering hösten 2020 kostade en aktie i Readly 59 kronor. Kursen har sedan dess gått nästan rakt nedåt och strax före bud harvade aktien kring 6-7 kronor. Börsvärdet uppgår nu till lite mer än en halv miljard kronor. 

Läs mer