Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Fler kvinnor vill jobba med tech – men skräms bort av grabbigheten

Branschen ses som ”svår” och ”grabbig”.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Techbranschen är mansdominerad. Det går mer än nio män på en kvinna i branschen som den ser ut i dag. Men det skulle kunna förändras om kvinnors intresse för tech togs till vara och branschen var mer inkluderande, visar en undersökning som Insight Intelligence genomfört tillsammans med Tietoevry, Bredband2 och Foxway. 

Det är nämligen så att allt fler unga kvinnor säger att det är intresserade av att jobba med tech och it. Var fjärde i åldersgruppen 16-30 uppger att intresset har ökat de senaste tre åren. Sju av tio säger vidare att de kan tänka sig att arbeta med något tech-relaterat yrke. 

Intresse finns. Så vad hindrar kvinnor från att söka sig till tech?

I undersökningen svarar en majoritet av de tillfrågade att de ser techbranschen som ”svår” och ”grabbig”. Drygt hälften, 49 procent, anser att branschen måste bli mer inkluderande. Knappt en av tio hade en kvinnlig förebild inom tech, vilket har visat sig ha en avgörande effekt, enligt tidigare undersökningar.

”Under de nio år som vi genomfört dessa undersökningar syns fortfarande stora utmaningar för tech-branschen när det kommer till att attrahera unga kvinnor. Intresset för de yrken som finns inom tech är stort, men uppfattningen av branschen som helhet avskräcker”, säger Lukas O Berg, vd på Insight Intelligence i en kommentar. 

Nyligen var Breakit med när initiativet Tjejer Kodar träffade utbildningsminister Mats Persson (L) för att prata om hur man får fler unga kvinnor att välja tech. Läs reportaget här.

Missa inte heller Breakits stora lista på 86 kvinnor som regerar i det nya näringslivet.

Läs mer