Sök

Handelsinkubatorn SSE har hittat en ny chef – Andreas Johansson efterträder Julia Delin

SSE Business LabSSE Venturesinkubator

Andreas Johansson, tar över som vd för SSE Business Lab efter Julia Delin. Foto: Press

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Startup-kuvösen vid Handelshögskolan i Stockholm har fått en ny chef.

Andreas Johansson tar över efter Julia Delin som framöver kan koncentrera sig på den närbesläktade investeringsfonden.

Hans nya uppdrag har en tydlig utgångspunkt: hållbarhet.

I höstas kunde Breakit berätta att chefen för Handelshögskolans företagsinkubator SSE Business Lab, Julia Delin, fått ansvaret att sköta prestigeskolans nya investeringsfond SSE Ventures. Nu står det klart att ersättaren till det förstnämnda uppdraget har hittats inom de egna väggarna. 

Efterträdaren och den nya chefen för SSE Business Lab heter Andreas Johansson. Han har under de tre senaste åren varit programansvarig på inkubatorn och under fjolåret utsågs han dessutom till vice vd. På Andreas Johanssons cv finns även en kandidatexamen från just Handelshögskolan. 

Det finns ett särskilt fokus i hans nya uppdrag och det är hållbarhet. Inkubatorn, där nya storbolag som Klarna och Voi har växt upp, ska satsa ytterligare på detta tema under Andreas Johanssons ledarskap, enligt ett pressmeddelande från Handels och SSE Business Lab. 

“I och med de senaste årens expansion är det rätt tid för SSE Business Lab att storsatsa på skalbara bolag som ger sig i kast med globala och sociala utmaningar. Andreas är helt rätt person att leda detta arbete och stötta morgondagens medvetna entreprenörer”, säger Handelshögskolans rektor Lars Strannegård.

Andreas Johansson har tidigare utformat ett program för studenter på Handels och Kungliga Tekniska högskolan (KTH) som handlade om att lösa klimat- och samhällsproblem med entreprenörskap – erfarenheter som kan antas komma väl till pass i det nya uppdraget.

“Den nya generationens entreprenörer ser hållbarhet som utgångspunkt, snarare än en eftertanke. Handelshögskolan är ett nav i Sveriges näringsliv, det är oerhört viktigt att vi tar en ledande roll och stöttar bolag med nettopositiv påverkan”, säger Andreas Johansson själv.

SSE Business Lab såg dagens ljus 2001 och via bland annat coachning och mentorskap är tanken att uppmuntra entreprenörskap bland skolans studenter. Sedan starten har SSE Business Lab gett stöd åt över 250 bolag, enligt inkubatorns egna uppgifter. 

Läs mer