Sök

Den nya roboten Character.ai pratar som kändisar – nu värd 10 miljarder

Character.aiAIAI-assistent

Character.ai låter användarna ha dialoger som om det vore en kändis på andra sidan. Roboten härmar till exempel Elon Musks sätt att konversera, eller Joe Bidens. Foto: TT/iStock

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Chatboten Character.ai har tagit in nya pengar.

Och inte från vem som helst. Och inte till vilken värdering som helst.

Det är den mycket ansedda vc-firman Andreessen Horowitz med Marc Andreessen i spetsen som ledde rundan i Character.ai om totalt 200-250 miljoner dollar, eller cirka 2-2,5 miljarder kronor, rapporterar Financial Times.

Bolaget värderades till 1 miljard dollar i transaktionen, motsvarande lite mer än 10 miljarder kronor, uppger källor för den brittiska finanstidningen. Då ska man komma ihåg att Character.ai släppte sin tjänst för mindre än sex månader sedan.

Tjänsten bygger på ungefär samma teknik och språkmodeller som till exempel Chat GPT. Men det som gör Character.ai speciellt är att tjänsten låter användarna ha dialoger som om det vore en kändis på andra sidan. Roboten härmar till exempel Elon Musks sätt att konversera, eller Joe Bidens. Eller William Shakespeares för att ta några exempel.

Character.ai grundades av Noam Shazeer och Daniel De Freitas som var arkitekterna bakom Googles ai-modell på samma område, Lamda.

AI-boom

Kapitalrundan är det senaste exemplet på att AI omgärdas av en rejäl hajp just nu. På senare tid har såväl Microsoft och Google tecknat stora avtal på området, och att det är just Andreessen Horowitz som går in i Character.ai ger rubriker i internationell finanspress.

Firman grundades 2009 och har ett mycket gott rykte. Andreessen Horowitz var bland de första investerarna i exempelvis Airbnb, Lyft och betalteknikbolaget Stripe – vars värderingar har flerfaldigats sedan dess. Samtidigt har firmans satsningar på kryptovalutor inte blivit lika lyckade, påminner Financial Times. Andreessen Horowitz vill inte ge några kommentarer till Financial Times apropå investeringen i Character.ai.

Fler affärer i den framväxande AI-sektorn är att vänta. Inflection är på väg att ta in 675 miljoner dollar, skriver FT. Bolaget har ännu inte lanserat sin elektroniska assistent (väntas ske senare under 2023).

En annan startup på AI-området, Cohere, håller på att ta in nytt kapital till en värdering om 6 miljarder dollar, eller drygt 60 miljarder kronor, skriver FT med hänvisning till källor med insyn. Även Cohere är grundat av personer med bakgrund på Google.

LÄS MER: Kartläggning – 19 svenska startups som vill surfa på AI-vågen

Läs mer