Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Divly vill göra det enklare att deklarera krypto när snaran dras åt – tar in kapital

Carl Gärdsell och Ruben Rehn, grundare Divly. Foto: Press/iStock

Få svenskar skattar på sina kryptotillgångar trots att de enligt lag måste.

För att råda bot på det – och göra det enkelt för individen – lovar den nya tjänsten Divly bara ett par knapptryckningar för att hantera deklarationen av kryptovalutor.

Bolaget tar nu in 4,2 miljoner kronor i färskt kapital.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Svenskarna drar sig från att skatta på sina kryptoinnehav. Det kan vara okunskap. Det kan vara ovilja. Hur som helst så betalar färre än tio procent av de som köper krypto skatt. Det uppger Divly, en ny aktör som vill göra det enklare att skatta för de digitala tillgångarna. 

Deras idé är att göra det möjligt att hantera deklarationen av kryptovalutor med enbart ett par knapptryck. 

”Vi ser en stor problematik att deklarera inom krypto och är övertygade om att vår produkt underlättar”, säger Divly-grundaren Carl Gärdsell

”Om du inte är en ekonom, skattejurist eller programmerare och har många transaktioner så har du liten chans att göra det här manuellt själv”, menar han. 

Bolaget har tagit in 4,2 miljoner kronor i en nyemission. Bland investerarna finns DHS Venture Partners, Greens Ventures och YEoS Ventures.

Medan kryptomarknaden har skakats om rejält det senaste året så har också rösterna för att hårdare reglera den höjts. Nu är EU-regelverken MiCA och DAC 8 är på väg och för Divlys del kan det vara positivt.

”Transaktioner på blockkedjan är inte anonyma, de är pseudonyma. Det gör att vi inom kort kan se en utveckling där de som inte skattat kommer fram flera år efter. Sedan tror jag att de flesta vill göra rätt för sig, men inte vet hur de ska göra. Det ska vara lätt att göra rätt, vilket vi möjliggör”, säger Carl Gärdsell.

Divly grundades i juni 2021 av Carl Gärdsell och Ruben Rehn. 2022 omsatte bolaget 402.000 kronor med ett minusresultat på 1,6 miljoner.

Läs mer