Sök

Ingen hejd på konkursvågen – högsta siffran på 10 år

CreditsafeKonkurs

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Det är fortsatt tuffa tider för företagarna.

I februari ökade antalet konkurser i Sverige med över 20 procent på årsbasis, visar nya siffror från kreditupplysningsbolaget Creditsafe. Totalt gick 545 bolag omkull vilket är den högsta siffran för februari på 10 år. 

”Vi kan konstatera att Sveriges företagare har det fortsatt tufft”, säger Creditsafes vd Henrik Jacobsson i ett pressmeddelande. 

”Även om februari inte uppvisar fullt så kraftig uppgång som tidigare månader, är det trots allt högsta siffran på 10 år. Framförallt beror uppgången på ökade kostnader och minskad efterfrågan, konsumenterna håller igen i sin konsumtion.”

1450 anställda drabbades av februari månads konkurser där den genomsnittliga omsättningen för de konkursade bolagen låg på 6,2 procent. 

Drygt hälften av alla konkurser skedde i något av de tre storstadsområdena där uppgången var kraftigast i Västra Götaland med en ökning från 117 till 187 stycken. 

Sett till branscher var byggbolagen särskilt drabbade men även i närbesläktade fastighetsbranschen ökade konkurserna kraftigt, från 22 till 45 hittills i år. 

Den största konkursen stod flygbolaget Air Leap Aviation för med två bolag och en total omsättning på 278 miljoner kronor. 

Antalet nya aktiebolag under februari  var 3691, en minskning med 26 procent jämfört med samma period förra året. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer