Sök

WNWN:s fejkchoklad lockar investering på 55 miljoner – från (bland annat) Pinc

PINCFoodtech

Elisabet Ålander, senior investeringschef på Pinc.

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Britterna sparkar ut kakaon ur chokladkakan men vill fortfarande att det ska smaka choklad.

Vi har redan fått mjölk utan (ko)mjölk. Nu kommer kanske choklad utan kakao att ta över vårt lördagsgodis. Det är gissningsvis vad den brittiska startupen WNWN har satsat på med sin kakaofria choklad som, enligt bolaget själva, ska vara prisvänlig, smakidentisk och bättre för miljön. 

Enligt ett pressmeddelande från bolaget hotar kakao som gröda av klimatförändringarna och bolaget räknar med att ingrediensen kommer att bli dyrare när utbudet minskar. Samtidigt som de menar att tillverkningen av deras choklad, som tillverkas av brittisk korn och carob (även kallat johannesbröd eftersom det sägs att Johannes Döpare åt det när han var i öknen), är bättre för klimatet. 

Några som har imponerats av satsningen är livsmedelsjätten Paulig som via sin investeringsarm Pinc är med och bidrar i en kapitalrunda på totalt 55 miljoner kronor. 

“Det här skickliga teamet har lyckats skapa en utsökt, kakaofri alternativ choklad med ett tydligt b2b-erbjudande för livsmedelsbranschen. Vägen dit går via effektiva produktionsmetoder utan några regulatoriska hinder. Med investeringen vill vi också bidra i övergången till ett mer hållbart livsmedelssystem”, säger Elisabet Ålander, senior investeringschef på Pinc i ett pressmeddelande.

Hur stor andel av pengarna som Paulig står för vill de inte berätta. De har i rundan sällskap av Peakbridge (som leder rundan), Investbridge Agritech, Gescwister Oetker, Hackcapital och Foodlabs.

“Vi är inte anti-choklad, tvärtom. Men vi är emot den påverkan som den vanliga chokladens leveranskedja har på planeten, och vi strävar efter att minska den genom att skapa ett livskraftigt och smakrikt alternativ”, säger Johnny Drain, teknikchef på WNWN.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer