Sök

Bok avslöjar: Elon Musk var på väg att sälja Tesla till Google

Tesla

Elon Musk. Foto: TT

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Breakit publicerar ett exklusivt utdrag ur en biografi om Elon Musk som kommer ut på svenska nästa vecka.

Natten till torsdagen meddelade Elon Musk att elbilstillverkaren Tesla växlar upp produktionen till hela 500.000 fordon år 2018. Beskedet beskrivs som det mest ambitiösa tillväxtmålet i bilbranschen sedan T-Forden lanserades i början av 1900-talet. Nyheten mottogs av aktiemarknaden som ytterligare ett styrketecken för Tesla och vdn Elon Musk.

För bara några år sedan var dock Elon Musk i högst grad nere för räkning - både på ett mänskligt plan och rent finansiellt.

Det beskrivs i reportageboken ”Elon Musk - Tesla, SpaceX och jakten på en fantastisk framtid” som i nästa vecka kommer ut på svenska på Albert Bonniers Förlag.

Författaren Ashlee Vance har som första journalist fått full tillgång till Elon Musk för att skriva sin biografi. I arbetet har han också intervjuat över 200 personer i Elon Musks närhet. Elon Musk beskrivs i boken som en arbetsnarkoman och innovatör fullt i klass med Steve Jobs och Henry Ford.

Idag är Elon Musk en av världens rikaste personer men så sent som 2013 var läget ett helt annat. Elon Musk hade då stora leveransproblem med sin Tesla-bil Model S. Trots många förhandsbokningar blödde Tesla kraftigt ekonomiskt och var i akut behov av kapital.

I det läget kontaktade Elon Musk sin gode vän Larry Page, medgrundare till techjätten Google. Planen var att Google skulle gå in och rädda Tesla och samtidigt bli huvudägare i bolaget. 

Elon Musk kontakt med Larry Page blev inledningen på några rafflande veckor då Tesla-chefen, tillsammans med sina anställda slogs för bolagets överlevnad.

Breakit har fått tillåtelse att publicera ett utdrag från boken som i detalj beskriver Elon Musks kamp mot klockan. Läs hela utdraget här.

Läs mer