Sök

Smäll för Daniel Ek – Swedish Stirling lägger ner

Swedish Stirling

Dennis Andersson, vd Swedish Stirling och Daniel Ek.

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Daniel Ek har satsat 100 miljoner kronor i det svenska miljöteknikbolaget.
De pengarna ser ut att vara förlorade för Spotifys grundare.

Våren 2020 stod Daniel Ek för det allra största bidraget när miljöteknikbolaget Swedish Stirling tog in 147 miljoner kronor via en konvertibel (ett lån som kan omvandlas till aktier). Spotify-grundaren satsade 92 miljoner kronor

I slutet av samma år sköt han till ytterligare cirka 10 miljoner i en riktad nyemission. Sammantaget har han alltså investerat omkring 100 miljoner kronor i Swedish Stirling. 

Det är pengar Daniel Ek högst sannolikt aldrig får se skymten av igen. 

Lägger ner verksamheten helt

För sent på söndagskvällen meddelade Swedish Stirling, som säljer elproducerande produkter som bygger på den så kallade stirlingtekniken, att styrelsen efter en utvärdering kommit fram till att det inte finns “tillräckliga förutsättningar att fortsätta verksamheten”. Beskedet kommer efter att ledningen för ett par månader sedan fått i uppdrag att genomföra kostnadsbesparingar. Men det räcker inte, konstaterar styrelsen nu. 

“Detta särskilt med beaktande av storleken av bolagets nuvarande rörelsekapital och att styrelsen bedömer att det inte finns realistiska förutsättningar för bolaget att genomföra sådan ytterligare kapitalökning som skulle krävas för att driva verksamheten vidare och skapa långsiktigt värde för aktieägarna”, skriver bolaget i söndagens pressmeddelande. 

Aktien kraschade

Bolaget försökte i slutet av förra året ta in 200 miljoner kronor i en företrädesemission, något som misslyckades efter att bolaget bara någon dag innan julafton meddelat att ett avtal med gruvjätten Glencore gått om intet. Aktien kollapsade dagen efter.  

Swedish Stirling skriver i pressmeddelandet på söndagen att det varit i kontakt med bolagets större långivare, däribland konvertibelinnehavarna, det vill säga främst Daniel Ek. Dessa är enligt bolaget “positivt inställda” till en ordnad avveckling, trots att de troligen kommer att förlora sina pengar. 

“Styrelsens preliminära bedömning är att den eventuella utskiftningen till aktieägarna i samband med likvidationen kommer att vara mycket begränsad eller kan komma att helt utebli”, skriver bolaget, 

Tung ägarlista

Daniel Ek är såklart inte ensam att drabbas. Bolaget har sammantaget drygt 18.000 ägare enligt ägardatatjänsten Holdings. Ganska högt upp i ägarlistan hittas fastighetsprofilen och techinvesteraren Ilija Batljan. Där finns även Alexander af Jochnick, arvtagare till kosmetikkoncernen Oriflame. 

Under årets nio första månader omsatte Swedish Stirling 108.000 kronor. Bolaget gjorde samtidigt en förlust på 321 miljoner kronor. 

Stirlingtekniken är uppkallad efter en skotsk präst som i början av 1800-talet uppfann en motor som fungerade genom att gas värmdes upp och sedan kyldes av. Tack vare tryckskillnaden kunde en kolv dras upp och ner i cylinder. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer