Sök

Vill få fler att välja tech – nu tar ministern hjälp av entreprenörer: "Hoppas regeringen drar sitt strå till stacken"

Tjejer kodar
Hanna Pettersson och Rebecca Winterqvist på Tjejer Kodar och utbildningsministern Mats Persson (L). Foto: Breakit/Montage.

Hanna Pettersson och Rebecca Winterqvist på Tjejer Kodar och utbildningsministern Mats Persson (L). Foto: Breakit/Montage.

Åsa Johansson

Åsa Johansson

Reporter

Kompetensbristen inom tech är den största risken för tillväxten bland svenska bolag.

Det konstaterades under ett mötet mellan grundaren av initiativet Tjejer Kodar och utbildningsministern Mats Persson (L) – som lovar att vidta åtgärder.

“Potentialen är enorm om vi kan få fler kvinnor att välja tech”, säger Mats Persson.

Åsgatan, Stockholm. 

Mats Persson kliver ut ur en svart bil. Han är bekymrad. Mötet utbildningsministern ska på sker på fjärde våningen i ett kontorshotell på Södermalm. Han tar trapporna upp.

“Man får så lite motion numera så man tar varje chans man får”, säger ministern.

Men det är inte bristen på träning som har orsakat Mats Persson huvudbry, utan bristen på kompetens inom tech. 70.000 medarbetare förväntas saknas de närmsta åren. 

Hanna Pettersson och Rebecca Winterqvist, den förstnämnda grundare av initiativet Tjejer Kodar, tar emot oss. De visar vägen in till ett mötesrum. På bordet står kaffe och semlor.

De sätter sig på ena sidan bordet, ministern på den andra.

“Jag vill höra om era erfarenheter och vad ni som jobbar med det här varje dag tycker behövs göras”, säger Mats Persson. Mötet sker på hans initiativ. 

Han plockar fram ett anteckningsblock. 

“Jag är jättebekymrad över bristen på människor som är duktiga på tech. Det är rent ut sagt riktigt dåligt. Lågt hängande frukt är att få den ena halva av befolkningen, kvinnor, som också statistiskt sett är smartare, att intressera sig mer för det här. Samhället har mycket att vinna på det”, säger han.

Mats Persson (L), utbildningsminister tog initiativet till mötet med Tjejer Kodar. Foto: Breakit.

Hanna Pettersson har sin analys klar. Det behövs en tydlig plan på både lång och kort sikt.

“Vår nya basindustri skriker efter folk”, säger hon.

Tjejer Kodar beskriver hon som ett av Sveriges största community för kvinnor inom tech och de jobbar strategiskt för att bidra till en mer jämställd bransch. Verksamheten finansieras av samarbetspartners tillsammans med systerorganisationen Technigo, ett bolag  som erbjuder snabbutbildningar inom programmering och UX design för personer som vill byta till en karriär inom området.

De senaste åren har Tjejer Kodar haft 6000 kvinnor om året som tagit deras grundkurser online. 

“Det finns ett jättestort intresse för tech, men mycket handlar om hur man pratar om det och stigmat som finns. Många som kommer till oss säger att de inte kan lära sig koda för att de var katastrofdåliga på matematik i skolan. Det spelar ingen roll. Det är så få av programmeringsyrkena där du behöver matematik”, säger Hanna Pettersson.

Tech, som finns mer eller mindre överallt, presenteras ofta som något ganska torrt och tråkigt, inte som det kreativa verktyget det faktiskt är, menar hon.

Hanna Pettersson, grundare av Tjejer Kodar och Rebecca Winterqvist, projektledare. Foto: Breakit. 

“När vi började prata om vad man kunde skapa med tekniken och den kreativa sidan av programmering som det faktiskt är att skapa alla de appar, webbsidor och programvaror vi använder varje dag, istället för att göra det svårt och krångligt, lockade vi en helt ny målgrupp.” 

Men det behövs mer än så. Många gånger låter tech som något av en sluten klubb exklusiv för supersmarta grabbar, menar hon. Den stämpeln måste bort.

Det finns också många som vill ge sig in i tech-sfären, men startsträckan kan kännas lång.

“Många av de som vill ta klivet har redan utbildat sig och använt alla möjligheter till CSN och studiestöd. Då krävs det andra lösningar än traditionella utbildningar. Vi snabbutbildar personer via så kallade bootcamps som sen kan jobba som programmerare eller UX designers inom bara sex månader.”

Ministern antecknar.

Det är inte bara personer med intentionen att jobba med programmering som kan vinna på att lära sig om grundkunskaperna. Många kan gynnas av det, menar Hanna Pettersson, eftersom det möjliggör för fler att sitta med i beslutsrummen för digitala produkter.

“Man behöver inte vara professionell kodare för det. På så sätt skulle det inte längre vara en liten grupp som tar alla besulten om hur produkterna som når alla som har en smartphone ska fungera. Om fler är med runt bordet kan man se en annan jämställdhets och innovationsnivå i produkten. Men det är ett bra första steg”, säger Hanna Pettersson.

Hittills har jag suttit med och lyssnat, men nu passar jag på att ställa ett gäng frågor.

Vad vill ni att regeringen gör för att fler tjejer ska välja tech?

“Det finns mycket. Dels hitta andra sätt att applicera programmering i undervisningen i grundskolan för att fler ska tycka att det är intressant, exempelvis att göra det till en del inom estetiska ämnen. Det finns massor med kul man kan kreativt skapa med kod idag. Nu är det väldigt förknippat med matematik, som gör att många avskräcks innan de ens har testat”, säger Hanna Pettersson.

Hon återkommer till att man måste möjliggöra för andra typer av utbildningar än traditionella – snabbrörliga branscher kräver snabbare lösningar. 

Hanna Pettersson ger flera förslag regeringen kan vidta för att fler ska söka sig till tech. Foto: Breakit.

“Snabbutbildningar gör inte att de som utexamineras blir civilingenjörer, men alla delar man kan jobba med som programmerare kräver inte en universitetsutbildning. Det finns mängder av duktiga programmerare som är helt självlärda och många företag tittar inte ens på akademiska examen idag – de gör kodtester”, säger hon.

Hon påpekar även att bolag måste få incitament att snabbutbilda internt. 

“Det finns inte så mycket behov för bolag att kompetensutveckla sin egen personal utan väldigt mycket ligger på individen. Dessutom står näringslivet och utbildningsvärlden fortfarande för långt ifrån varandra. Där behöver företag få incitament att ta in nyutbildade och kompetensutveckla sin existerande personal i bristyrken.”

“Det kan vara svårt att få första jobbet, men när du väl är inne så blir du attraktiv på marknaden på bara ett par år. Sedan kan du få jobb var du vill. Men bolagen måste med på tåget.”

Uppmärksammas tech och jämställdhet inom tech tillräckligt av politiker? 

“Kompetensfrågan tycker jag inte lyfts tillräckligt. Det är konstigt, för det är den största risken för svenska företags tillväxt. Det tycker jag inte att man tar på tillräckligt stort allvar.” 

“Sen tycker jag inte att det bara handlar om kvinnor, utan om mångfald generellt. Det är mycket fokus på kvinnor i tech och det finns ett stort intresse från bolag. Vi samarbetar med många bolag som verkligen vill göra något åt det här och hoppas regeringen drar sitt strå till stacken.”

Frågorna riktas nu till Mats Persson.

Planerar du att verkligen vidta åtgärder för att få fler tjejer att välja utbildning och jobb inom tech?

“Svaret är ja. Det är därför jag är här idag för att lyssna och få höra av de som jobbar med det här på daglig basis om hur de ser på problematiken och vad de anser behövs göras. Vi tittar också på en rad olika åtgärder just nu som vi analyserar och vi kommer annonsera vad det är när vi har tagit beslut”, säger Mats Persson. 

Mats Persson vill öka medvetenheten kring tech och jämställdhet inom området. Foto: Breakit.

Kan du lova att du kommer att vidta åtgärder?

“Det kan jag lova”, säger Mats Persson. 

När kommer du göra det?

“Så snart som möjligt. Vi håller på att analysera det nu och vi kommer att titta på både kortsiktiga åtgärder och långsiktiga åtgärder.”

“Vi är inne i den fjärde industriella revolutionen. Digitaliseringen är något enormt med fantastiska möjligheter. Men vi har mycket outnyttjade resurser – den halvan av befolkningen som har bättre betyg och går i högre utsträckning på högskolan men som inte väljer den här typen av utbildningar och karriär. Potentialen är enorm om vi kan få fler kvinnor att välja tech”, säger Mats Persson.

Hur stor skillnad tror du att regeringen faktiskt kan göra?

“Vi kan inte göra allt, men vi ska ta vårt ansvar och vi kommer ta det här på stort allvar. Men det handlar också om att näringslivet behöver göra en omställning och att människor själva behöver ta ett ansvar. Skolan behöver också ta sitt ansvar.”

Varför bjöd du in mig till det här mötet?

“Vi vill lyfta upp den här frågan på agendan. Det pratas för lite om tech generellt och om jämställdhet inom tech. Vi vill öka medvetenheten kring det”, säger Mats Persson.

Efter mötet lämnar ministern kontoret. Han tar trapporna ned.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer