Sök

Storaffär när Cdon förvärvar Fyndiq

FyndiqCdone-handel

Fredrik Norberg, vd Fyndiq. Foto: Press/Faksimil

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Den börsnoterade e-handlaren Cdon förvärvar Fyndiq.


Cdon betalar med egna aktier i en affär där Fyndiq värderas till 735 miljoner kronor, enligt ett pressmeddelande på torsdagen. Nuvarande ägare till Fyndiq kommer därmed att äga cirka 40 procent av det nya, sammanslagna bolaget. 

Lite slarvigt kan man säga att Fyndiq går till börsen och får med sig Cdon på köpet. Samtidigt var Cdon tvunget att hitta på något drastiskt efter en förlust på mer än 150 miljoner kronor under förra året. 

Fredrik Norberg, grundare och vd för Fyndig, kommer att bli ny vd för den nya Cdon-koncernen. Thomas Pehrsson, som är tillförordnad vd på Cdon sedan Peter Kjellberg lämnade uppdraget i slutet av 2022, kommer att bli finanschef och vice vd i den nya konstellationen. 

Såväl Cdon som Fyndig är numera marknadsplatser, det vill säga de säljer varor från tredjepartleverantörer utan att lagerföra produkterna själv. Det nya bolaget hade under 2022 sammanlagda intäkter på lite mer än 940 miljoner kronor där lite mer än hälften kom från Fyndiq. Samtidigt har Cdon en klart högre bruttomarginal. Fyndig gjorde en liten rörelsevinst före av- och nedskrivningar samtidigt som Cdon förlorade 115 miljoner kronor. 

“Det här strategiska draget för ihop två bolag med kompletterande konsumenterbjudande, något som ökar fokus på effektivitet och ger samtidigt större skala och vinstpotential”, säger Cdon:s styrelseordförande Josephine Salenstedt i ett pressmeddelande. 

Cdon, som hade ett mycket tungt 2022, skriver att bolaget har utvärderat olika vägar framåt för att hitta “en grund för tillväxt”. I den processen identifierades Fyndig tidigt som ett attraktivt förvärvsobjekt.

“Fyndiq-teamet och jag är mycket stolta över att få bli en del av ett nytt och starkare bolag i och med sammanslagningen med Cdon”, säger Fyndiqs grundare Fredrik Norberg.

Kontantandel på 7 miljoner kronor

Den nya koncernen kommer att heta Cdon. Verksamhet kommer samtidigt drivas med två parallella varumärken, Cdon respektive Fyndiq. Affären väntas slutföras under det andra kvartalet och måste först godkännas av ägarna i Cdon på extrastämma den 28 mars.

Nästan hela köpeskillingen består av aktier i Cdon. Kontantdelen uppgår till bara 7 miljoner kronor.

Fyndiqs största ägare är H&M-arvingen och klädjättens styrelseordförande Karl-Johan Persson. Han kommer att äga lite mer än 6 procent i det nya bolaget. Amerikanen Adam Wyden, som driver kapitalfirman ADW, kommer att vara största ägare med cirka 17 procent. Rite Ventures, nuvarande Cdon:s näst största ägare, kommer att ha cirka 15 procent. 

Christoffer Norman och Erik Segerborg sitter i styrelsen för Fyndiq och här båda ägare i det bolaget. De kommer föreslås till nya ledamöter i det sammanslagna e-handelsbolaget.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer