Sök

Techton of Sweden i konkurs – Joakim Lundell och Danjal Kanani i ägarkretsen

Techton of SwedenPadel

Joakim Lundell hade investerat i Techton of Sweden.

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Techton of Swedens padelracket gick åt som smör i solsken under padelhajpen.

Men det var då det. Nu går bolaget i konkurs och bland aktieägarna hittas flera profiler med stort P.

“Vi försökte hålla uppe försäljningen när den berömda padeldöden inträffade. Men det gick inte helt enkelt”, säger bolagets vd Felix Lehner.

Som Breakit tidigare har rapporterat drar det fram en lieman bland de svenska padelbolagen, inte minst bland de aktörer som driver anläggningar. Sporten verkar ha tappat en del av sin attraktionskraft och nu fördjupas krisen och drabbar andra padelrelaterade bolag.

Techton of Sweden grundades 2020. Racketbolaget fick en bra start i och med pandemin och hemarbetet, och det tillhörande stora intresset för att testa den förhållandevis nya sporten. Försäljningen nådde en bit över miljonen under det första hela verksamhetsåret.

I början av 2021 gick influencern och tv-stjärnan Joakim Lundell in bolaget tillsammans med paret Lundells ekonomiska rådgivare, Danjal Kanani. Tanken var att duon, som även tog plats i racketbolagets styrelse, skulle bidra framför allt inom marknadsföring.

Några månader senare, under våren 2021, hoppade nästa Breakit-profil på det här padelprojektet: Tjoffe Sjögren som grundade och sålde hemstädningsbolaget Städarna och som även gjorde en bra affär i Ideal of Sweden. Han investerade i Techton of Sweden tillsammans med kompanjonen Ulrik Hollman och via deras HS Group.

Trenden som försvann 

Trots relativt goda förutsättningar tog försäljningen tvärstopp förra året och ledningen, med vd Felix Lehner i spetsen, insåg nyligen att medvinden inte kommer att komma tillbaka. Techton of Sweden försattes i konkurs igår tisdag.

Felix Lehner kallar beslutet tråkigt men nödvändigt.

“Vi försökte hålla uppe försäljningen när den berömda padeldöden inträffade. Men det gick inte helt enkelt. När vi insåg att försäljningen inte skulle komma tillbaka till de tidigare nivåerna så tog vi beslutet att försätta bolaget i konkurs”, berättar han för Breakit.

Slutsatsen som växte fram var att det inte var lönt att lägga ned tid och resurser på att försöka sälja padelrackets längre.

“Vi hade en jättefin utveckling under det första året. E-handeln taktade på bra och vi hade fina nyckeltal. Sedan kom sommaren förra året och folk övergick till golf och sådant. Sedan kom de inte tillbaka. Och den upplevelsen är vi ju inte ensamma om i padelbranschen”, fortsätter han.

För dyrt att sälja utomlands

Techton of Sweden hade viss försäljning utanför Sverige, bland annat i Sydafrika. Men att utveckla exporten till länder där padeln är på frammarsch skulle kräva för stora resurser, resonerar Felix Lehner. Han betonar att det inte var någon borgenär som satte bolaget i konkurs, beslutet var deras eget. Det finns alltså inte någon stor extern förlorare i konkursen.

Däremot finns det möjligen aktieägare som hade hoppats på mer. Hur mycket pengar de externa ägarna – Joakim Lundell, Danjal Kanani och Tjoffe Sjögren – stoppade in, och hur stor andel de kontrollerade, vill Felix Lehner inte kommentera. Joakim Lundell och Danjal Kanani lämnade för övrigt styrelsen sommaren 2022. 

Felix Lehner satt också i styrelsen för Newton Nordic tillsammans med Danjal Kanani och Joakim Lundell. Det var det börsbolag som Lundell-lägret under kuppartade former tog över tillsammans med det skandalomsusade Capital Conquest. Det äventyret tog i princip slut när börsens disciplinnämnd kastade ut Newton Nordic

I slutet av förra året blev det känt att Danjal Kanani lämnar alla styrelser i den grupp av bolag som kontrolleras av Jocke och Jonna Lundell

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer