Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Natural cycles fyller kassa – techjätten blir ny storägare

Elina Berglund Scherwitzl och Raoul Scherwitzl. Foto: Press.

Den internationella jätten leder femtechbolagets första kapitalrunda på fem år.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Det svenska femtech-bolaget Natural Cycle, som grundades för tio år sedan av svenska Elina Berglund Scherwitzl och maken Raoul Scherwitzl, får en ny delägare i Samsung. Det rapporterar DI

Natural Cycles riktar sig mot kvinnor som antingen vill undvika eller planerar en graviditet genom att följa sin menscykeln och mäta sin kroppstemperatur. Det är en av få appar som har godkänts som preventivmedel. 

Nu backas bolaget alltså av den sydkoreanska jätten som både ger stöd för appen i sin smarta klocka Samsung Watch 5 och som genom sin riskkapitalgren Samsung Ventures är den ledande investeraren i en ny kapitalrunda på 7 miljoner dollar, motsvarande runt 70 miljoner kronor. I kapitalrundan deltar även tidigare ägare som EQT Ventures och Bonnier Ventures.

Senast Natural Cycles tog in kapital var för fem år sedan, då bolaget tog in 250 miljoner. 

Anledningen till att summan är betydligt lägre idag än 2017 förklarar Raoul Scherwitzl med att bolaget inte behöver mer.

”Sedan 2017 har vi styrt bolaget mot lönsamhet och samtidigt ökat användarbasen och försäljningen varje år”, säger han till DI.

I samband med den förra finansieringsrundan värderades Natural Cycles 1 miljard kronor. 

Värderingen i samband med Samsungs investering avslöjas däremot inte. Raoul Scherwitzl säger att bolaget ökade sina intäkter med 50 procent i fjol, vilket antyder att bolaget har en omsättning på i alla fall 200 miljoner kronor. 

Natural Cycles har sitt moderbolag i Schweiz vilket ger något begränsad insyn i siffrorna.

Natural Cycles var tidigt ute i den femtech-trend som varit på stark frammarsch de senaste åren. Läs Breakits femtech-kartläggning här. 


Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer