Sök

GÄSTKRÖNIKA

LISA KRUSE: Jag är positivt särbehandlad – för att jag är kvinna

Holy CommsJämställdhet

Lisa Kruse, grundare av MaaS-byrån Holy Comms. Foto: Gustaf Juhlin

Breakit

Breakit

Ingenting kommer gratis i livet, speciellt inte när det gäller företagande, men att vara kvinna har för mig inneburit en lukrativ konkurrensfördel. Jag vill nå ut med min bild till de kvinnor som i detta nu väljer bort entreprenörskap på grund av rädsla.

Det skriver Lisa Kruse, grundare av Holy Comms, i en gästkrönika.

Jag minns första gången det hände. Han lutade sig över bordet, sträckte fram handen och sa “Jag vill bli din kund. Kan du skicka ett avtal? Och förresten, det är verkligen grymt att du är kvinna – jag backar kvinnliga entreprenörer”. Sedan fortsatte det. Kund efter kund hyllade det faktum att jag är en kvinnlig grundare, och berättade att det bidragit stort till beslutet att välja mitt bolag. Min bild är att de personer som jag trodde styrde de patriarkala systemen i näringslivet öppnar dörr efter dörr på vid gavel för mig.

Det har gått snart fyra år och vårt bolag, MaaS-byrån Holy Comms (marketing as a service), taktar idag på strax under 30 miljoner. Vi har 35 medarbetare och har över 110 kunder som prenumererar på våra marknadsföringstjänster. Vår största huvudvärk är att vi växer snabbare än vad vi ibland kan hantera. Att jag är kvinna har hittills givit oss en konkurrensfördel.

Missta inte min intention som antifeministisk. Tvärtom. Min upplevelse är inte att vi har uppnått någon slags jämlikhet; kvinnliga entreprenörer är i minoritet. Cirka 30 procent av alla företag i Sverige startas av kvinnor. 18 procent av alla AB:n som omsätter över 500.000 kronor drivs av kvinnor. Grafen står i princip still? Rätta mig gärna om jag har fel, men jag ser ingen utveckling.

Orsakerna är förstås många, och problematiken är onekligen komplex, men jag är säker på att en bidragande faktor är att vi pratar om kvinnligt företagande som något totalt ouppnåeligt. Det är lätt att få bilden av att det är helt omöjligt att lyckas som kvinnlig entreprenör. Som kvinna kommer du att utsättas för sexism och aldrig bli vald framför männen – de som håller varandra om ryggen.

Ärligt talat förstår jag inte varför jag inte har fått hybris än, för jag är positivt särbehandlad

Min bild av att driva ett startup är precis motsatt. Det uttrycks explicit att det är positivt att jag är kvinna. Tro mig, jag har fått min beskärda del, and then some, av sexism under mina dagar – men i form av företagare har jag upplevt den totala motsatsen.

Sedan dag ett har jag mötts av en värme från näringslivet. Som grundare har jag omfamnats av kunder, företagsledare, journalister och medarbetare. Jag har bjudits in till rum där min röst inte bara har fått ta plats. Den har mötts av uppmuntrande nickningar och hummanden. Ofta av män, som hänvisat tillbaka till “det Lisa sa”. Ärligt talat förstår jag inte varför jag inte har fått hybris än, för jag är positivt särbehandlad. Både kvinnor och män i maktposition öppnar dörrar för mig. Jag har inte behövt ändra på hur jag är för att passa in. Tvärtom, mina olikheter har hyllats.

Jag har full förståelse för att jag varken har erfarenhet av kapitalanskaffning, vilket verkar vara ett problematiskt space, och jag är inte i minoritet utöver mitt kön. Jag förstår att problematiken är vitt utbredd och att min erfarenhet speglar min individuella upplevelse. Men jag vet att det finns många fler som delar min bild. När jag frågar andra så kallade female founders bekräftar de min tes. Jag, och fler med mig, upplever att det finns stolar dedikerade till kvinnor i näringslivet, i media och i de “stängda rummen”. Vi är färre som kan claima dem, vilket på många sätt gör det enkelt att ta plats vid bordet.

Kan vi sluta prata om kvinnliga företagare, precis som vi kanske snart kan sluta prata om kvinnliga läkare?

Minst en gång i veckan under fyra års tid har jag fått höra att jag är en power woman, eller att en av anledningarna till att vårt bolag valts framför andra är att jag är kvinna. Det anses helt normalt att säga idag. I vilka rum skulle det idag vara okej att säga “Du är en power man, det är grymt att du är man och jag väljer ditt bolag framför din konkurrent med en kvinnlig grundare – jag backar män”? Och förresten – kan vi sluta prata om kvinnliga företagare, precis som vi kanske snart kan sluta prata om kvinnliga läkare?

Jag vill nå ut med min bild till de kvinnor som i detta nu väljer bort entreprenörskap på grund av rädsla. Om inte de hopplösa siffrorna vägs upp med bevis på att Sverige idag är ett väldigt bra land att starta företag i för kvinnor riskerar vi att skrämma bort varenda en. Endast om vi, som upplever de öppna dörrarna, delar vår bild kan debatten bli mindre enkelspårig. Vi har ett ansvar för att berätta om hur vår verklighet ser ut, och från mitt perspektiv är det glasklart. Ingenting kommer gratis i livet, speciellt inte när det gäller företagande, men att vara kvinna har för mig inneburit en lukrativ konkurrensfördel. Du som läser detta, som är kvinna och som vill starta ditt bolag. Kör! Låt dig inte skrämmas, för jag ser lediga stolar här som du kan välja bland.

LISA KRUSE, grundare av MaaS-byrån Holy Comms

Läs mer