Sök

Stenbeck har lämnat landet: “Känns som en reträtt helt och hållet”

KinnevikInvesterare

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Cristina Stenbeck skapade rubriker när hon drog flyttlasset till Sverige. Symbolvärdet var stort. Men var det egentligen början på slutet?

Kort därefter lämnade Cristina Stenbeck ordförandeposten i Kinnevik och sedan två år tillbaka har hon lämnat alla uppdrag för bolaget och gör investeringar på egen hand.

Nu växer avståndet ytterligare. Cristina Stenbeck har lämnat landet, avslöjar SvD:s och Bandas poddserie ”Dynastin”.

Kinnevik har spelat en avgörande roll för den svenska techscenen, allt sedan Jan Stenbeck förvandlade koncernen han ärvde från sin far från traditionell industri till ett maktbolag i hjärtat av sitt medie- och telekomimperium. Under den senaste techvågen, som inleddes då arvtagerskan Cristina Stenbeck hade tagit över rodret, har Kinnevik i sin roll som investmentbolag backat bolag som e-handlaren Zalando och budbolaget Budbee. 

I SvD:s och Bandas poddserie ”Dynastin” berättas historien om en av Sveriges mest inflytelserika finansfamiljer. Och i det femte avsnittet avslöjas en nyhet som hittills gått under radarn.

Cristina Stenbeck har emigrerat från Sverige och återigen slagit ner bopålarna i Storbritannien. ”Utvandrad” står det i Skatteverkets folkbokföring. 

För att förstå betydelsen av flytten måste man göra en återblick till 2015. 

2015 avslöjade Dagens Industri att Cristina Stenbeck styrde flyttlasset till Sverige. Det sågs vara av stort symbolvärde att huvudägaren och ordföranden var på svensk mark. Flytten satte stopp för ryktena att Kinnevik var på väg bort från Sverige.

Men 2016 kom nästa vändning. Cristina Stenbeck lämnade ordförandeposten i Kinnevik. Hon ville fokusera på familjen och hade då fyra barn. Det skulle ha komma ett femte. 

”Men vem ska leda det här då?”, säger Ramsay Brufer, valberedningsproffs som då var engagerad i Kinnevik, om hans första reaktion när han intervjuas i ”Dynastin”.

I ett sällsynt tv-framträdande i SVT:s talkshow ”Skavlan” säger Cristina Stenbeck att hon vill ha större frihet och att hon är mån om att barnen ska känna sig fria – och svenska. 

Nystarten blir början på slutet

2021 nås Ramsay Brufer av ännu ett överraskande besked. Cristina Stenbeck lämnar valberedningen. 

”Det känns som en reträtt helt och hållet”, säger han. 

Det blev alltså inte en nystart med Stockholmsflytten, snarare början på slutet för den största ägarens ledarskap. 

Nystarten som många såg framför sig när hon flyttade till Stockholm har snarare blivit början på slutet – och frågor väcks om framtiden för Kinnevik. 

Johan Klingspor, som är Kinneviks tolfte största ägare och representerar en av de tre ursprungliga ägarfamiljerna, säger att det har varit en tråkig utveckling med hänvisning till Cristina Stenbecks sorti. Han säger att han inte heller har fått en bra förklaring. 

”Jag själv upplever att något av idéerna kring det aktiva ägandet har gått förlorat.”

På bolagsstämman 2022 dyker Cristina Stenbeck, med 11 miljoner A-aktier, inte upp. Hon har skickat ombud som röstar för hennes räkning.

Vid sidan av att fokusera på familjen har Cristina Stenbeck på egen hand gjort investeringar i startupscenen – i bolag som Mantle och H2 Green Steel. 

Vissa ifrågasätter om hennes nuvarande sysselsättning står i direkt konkurrens med Kinnevik. 

“Är det så att Kinneviks styrelse och Cristina Stenbeck i vissa situationer konkurrerar om att få investera i ett enskilt spännande framtidsbolag eller inte? Då börjar det bli kladdigt och konstigt”, säger Aktiespararnas vd Joacim Olsson.

Lyssna på hela ”Dynastin” här.

Läs mer