Sök

Kaoset inifrån – hela Stenbecksfären i gungning: “Vi hade ingen plan och skrev på postit-lappar”

Kinnevik

Presskonferensen efter Jan Stenbecks död, 2002. Arvtagerskan Cristina Stenbeck, 25 år. Foto: TT

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Business as usual. Dagen efter Jan Stenbecks död var det detta budskap som kablades ut från toppcheferna. Som om det fanns en plan.

I en ny poddserie från SvD och Banda avslöjas nu det kaos och maktvakuum som uppstod när den extravaganta affärsmannen – som i flera aspekter var larger than life – avled 2002.

19 augusti, 2002. Luxemburg. Blott 59 år gammal dör affärsmannen Jan Stenbeck. Han är den karismatiske entreprenören som har introducerat mobiltelefoni på bred front världen över och den som har knäckt public service dominans i Sverige. Industribolaget som han ärvde, Kinnevik, har han förvandlat till ett modernt maktbolag och totalt kom han att etablera fem börsnoterade bolag: Tele2, MTG, Millicom, Metro och Transcom. 

Jan Stenbeck avled i sviterna av en hjärtinfarkt och hans död utlöste ett maktvakuum som satte hela Stenbecksfären i ordentlig gungning. Dagen efter dödsbudet föll samtliga kurser i de Stenbecksignerade börsbolagen.

I den nya poddserien ”Dynastin”, ett samarbete mellan Svenska Dagbladet och Banda, berättar näringslivsreportern Jan Almgren historien om framgång, missbruk och hemligheter – och faran när makten i ett medieimperium samlas hos en person. 

I podden medverkar även flera av barnen till Jan Stenbeck, de som förväntades slåss om makten som fadern lämnade. Det blev inte så.

Faktum är att barnen inte heller visste vad som skulle hända, om fadern försvann.

”Jag minns att jag frågade honom om vem vi skulle vända oss till om han inte längre fanns kvar. Han bara satt där tyst”, säger den yngsta dottern Sophie Stenbeck

Då gick det upp för henne att det inte fanns en plan. 

Business as usual

Det fanns alltså ingen plan. 

I Paris, dit Jan Stenbeck hade flugits för akutvård, samlades cheferna i Stenbecksfären på ett lyxhotell så fort de hade nåtts av dödsbudet. De arbetade natten lång för att enas om vad som skulle bli nästa steg. På morgonen var de urlakade men fortfarande svarslösa. Då kom också den omedelbara reaktionen. Börsbolagen befann sig i fritt fall. Metro föll med 17 procent. 

”Vi hade ingenting att säga förutom att Jan är död. Vi hade inga svar”, säger den dåvarande MTG-direktören Pelle Törnberg

På presskonferensen sades tre ord som skulle stanna kvar hos åhörarna där på Hilton Slussen. ”Business as usual”. Det ska ha varit den signalen som ledningen fått från arvtagarna, representerade av äldsta dottern Cristina Stenbeck, hette det. 

Stenbeckssfärens toppchefer på presskonferens 20 augusti, 2002 – dagen efter Jan Stenbecks död. Foto: TT

Den dåvarande Tele2-chefen Lars-Johan Jarnheimer berättar vad som egentligen hände:

”På presskonferensen sa vi business as usual och att vi hade planer för hur det här skulle handhas om vi skulle råka ut för en sådan här situation men vi hade ingen aning, vi satt men post-it-lappar i bilen ner”.

Generationsskiftet

Syskonen som har samlats i sorg vände sig i sin tur till storasystern Cristina Stenbeck för stöd och vägledning. Det är också hon som sedermera kom att kliva i sin pappas skor. Bara 24 år gammal blev hon vice ordförande i Kinnevik. 

Hon är det enda av syskonen som pratar svenska och hade lite erfarenhet från att jobba inom sfären. Som 19-åring fick hon ett trainee-jobb som säljare på MTG, under falskt namn. 

Syskonen fotograferas vid Jan Stenbecks farm i Luxemburg. Foto: TT

Frågan är hur genomtänkt successionsordningen var. Vid en prisceremoni 1999 i Stockholm hade Jan Stenbeck dottern med sig. Då sa han plötsligt:

”Det är hon som ska ta över.”

Om det var spontant eller del av en större plan är oklart. Varken förr eller senare nämndes en efterträdare.

I medierna jämfördes Cristina Stenbeck med den jämnåriga kronprinsessan Victoria. 

2007 tog hon över ordförandeposten i Kinnevik. Den positionen hade hon fram till 2016. Fem år senare, 2021, checkade hon helt ut från maktbolaget som hennes far skapade. 

Cristina Stenbeck har sedan dess på egen hand gjort investeringar i bolag som Mantle, Northvolt och H2 Green Steel. 

Lyssna på podden ”Dynastin” här

Läs mer