Sök

Oöppnad Iphone auktioneras ut – för en halv miljon kronor

AppleMobiltelefoner

Apples grundare Steve Jobs med den första Iphonen. Foto:TT

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Söker du tillfredsställelsen av att riva av en 15 år gammal plastfilm från mobilskärmen?

Då har du chansen nu – för den nätta summan av en halv miljon kronor.

Nostalgiska Apple-fans se hit. Nu kan ni förvärva en första generationens Iphone från 2007. Telefonen som ligger oöppnad i sin originalbox ska säljas på auktion nästa vecka och säljaren väntas håva in motsvarande 500.000 kronor för luren. 

Den åtråvärda Iphonen var faktiskt en present till en kvinna vid namn Karen Green i samband med att hon fick ett nytt jobb, skriver Business Insider. Hon verkar inte ha varit särskilt imponerad av den revolutionerande mobilen. Hon rullade in kartongen i en flanellpyjamas och lade upp det hafsiga paketet i en bokhylla, där den låg förvarad i flera år. (Mycket är väldigt oklart i den här historien). 

Vad som har hänt nu är att Karen Green nyligen fick nys om en annan Iphone ur första generationen som sålts för 39.400 dollar, omkring 409.000 kronor, på auktion. Då kontaktade tatueraren, verksam i skönhetsbranschen, ett auktionshus specialiserat på samlarobjekt. De har satt utgångspriset till 50.000 dollar, vilket i kronor räknat motsvarar nära 520.000.

Förändrade allt

Priset för en Iphone 1 verkar ha stigit brant de senaste åren. 

Karen Green fick Iphonen värderad till 5000 dollar för fyra år sedan och säger att hon gärna skulle ha behållit den i ytterligare 10 år om hon inte behövde pengarna för att driva den egenstartade salongen i New Jersey.

När Iphonen lanserades 2007, presenterad av Apple-grundaren Steve Jobs efter flera år av hemlighetsmakeri, ändrade den mobiltelefonin i grunden. Den bröt mot den rådande designtrenden med vikbara telefoner, strass (!) med mycket hårdvara – vi pratar antenner och fysiska knappar. Iphone 1 var den första med en touchscreen. Den var också premium från start, med en prislapp för runt 5000 kronor. 

I decenniet som följde sålde Apple 1,2 miljarder Iphones och blev marknadsledande i världen.

Vad får då köparen av Karen Greens ouppackade Iphone, rent tekniskt (förutom att få nöjet att riva av plastfilmen från skärmen)?

Här är några av funktionerna: 

  • 8GB minne 

  • 2 megapixelkamera (på baksidan)

  • Inbyggd Ipod

Är du intresserad av att bli mer såld på telefonen, se då Steve Jobs presentation av modellen från 2007 här


Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer