Sök

Footway Group säljer för dåligt – tvingas rea ut i förtid

Footwaye-handel

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

E-handelsjätten Footway Group varnar för stor avskrivning när koncernen tvingas rea ut skor och kläder i förtid.

Det går trögt med försäljningen för e-handelsjätten Footway group, som förutom just Footway även sitter på varumärken som Stayhard, Caliroots och Sportamore. Det är sammanfattningen av det pressmeddelande bolaget skickade ut under onsdagseftermiddagen. 

“Footway Group har under 2022 upplevt en minskad efterfrågan på bolagets produkter vilket påverkat försäljning och resultat”, skriver de. 

För att förbättra likviditeten och öka försäljningen ska koncernen därför rea ut produkter via den egna outleten Brandosa.com tidigare än planerat. 

Nyheterna följs också av en stor lagernedskrivning på 186 miljoner kronor som hamnar på det fjärde kvartalet. 

“Med en fortsatt förväntad svag efterfrågan i Norden kommer bolaget att fokusera på att öka genomförsäljningen via bolagets outlet Brandosa.com för att på så vis minska lagret och frigöra likviditet”, går det att läsa i pressmeddelandet.

Vid utgången av 2022 ska det redovisade lagervärdet efter nedskrivningarna uppgå till 565 miljoner kronor.

Nedskriviningen kommer att påverka resultatet före skatt och ammorteringar negativt (så kallat ebita), exklusive avskrivningarna är resultatet däremot positivt för kvartalet.

I början av december analyserade vi på Breakit ett antal bolag som vi spådde skulle få det svårt i den stundande lågkonjunkturen.

"Lagret är förhållandevis stort och planen är nu sannolikt att trycka ut en hel del av varorna i samband med julhandeln för att stärka kassaflödet. Marginalerna är dock små och vi blir inte förvånade om Footway i närtid genomför både en nyemission och ett sparpaket", skrev vi då.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer