Sök

Trend att bilda fackklubb inom tech – Spotify får hjälp av Klarna

SpotifyKlarnaTech

Sen Kanner, fackordförande på Spotify.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Det har varit bråda dagar för den nya fackklubben på Spotify – efter att hundratals personer varslades om uppsägning för en vecka sedan.

Samtidigt har man fått draghjälp från klubben på Klarna. Nu hoppas båda klubbarna att facktrenden sprider sig till fler techbolag.

På måndagen förra veckan kom varslet på Spotify. Nära 600 av bolagets 10.000 anställda får gå. Omkring 100 av dem har sin bas i Sverige. 

På tisdagen bildade facket Unionen en lokal klubb på techbolaget. Henry Catalini Smith, nyvald ordförande, beskriver en oerhört tuff vecka i en intervju med tidningen Kollega

 ”Jag har knappt sovit någonting i veckan och gråtit av ren utmattning.”

Han är själv en av dem som har erbjudits avgångsvederlag men valt att tacka nej. 

I intervjun med Kollega lyfter han fram fackordföranden på Klarna, Sen Kanner, som inspiration. Hon tackade också nej till avgångsvederlag i samband med de omfattande nedskärningarna på fintechbolaget (läs en intervju med henne här) och hon har stöttat bildandet av klubben på Spotify. 

”Hennes hjälp har betytt otroligt mycket”, säger Henry Catalini Smith,

Före varselvågen har intresset för fackligt engagemang och kollektivavtal på techbolagen beskrivits som ljummet av Unionen. 

Nu är det en annan visa. Sen Kanner säger till Kollega att hon hoppas att Klarna och Spotify kan gå i bräschen för fackligt engagemang inom techbranschen.

 

Var först med det senaste – ladda ner Breakits app här.

Läs mer