Sök

Startupen Drem ska råda bot på elkaoset – plockar in 27 miljoner

DremTechEnergi

David Sennerlöv, Babak Tighnavard och Hannes Palm, grundare av Drem. Foto: Press

Julia Lundin

Julia Lundin

Reporter

Kan värmepumpar lösa elkrisen hos villaägare? Importen av den ryska gasen ska minska, vilket öppnar upp för nya aktörer. Nystartade Drem, som vill förenkla köpprocessen av värmepumpar, rider på green tech-vågen. Nu plockar de in pengar från tre riskkapitalbolag.

“Vi känner att intresset för förnyelsebar energi är stort”, säger vd:n och tidigare Kinnevik-bossen Babak Tighnavard.

Att köpa en värmepump och installera den är dock rätt krångligt. Du ska hitta lokala installatörer och tyda offerter på en marknad som dessutom präglas av allt längre leveranstider.

En ny startup inom green tech-området hoppas kunna hjälpa villaägare att få bukt på problemet lite snabbare. Drem, som bolaget heter, är en digital plattform där offerter och installation hanteras och matchar villaägarens adress med lokala installatörer. De kommer även köpa in stora volymer värmepumpar från ledande varumärken och sälja.

Vi tar ett helhetsansvar gentemot kunden, både när det kommer till hårdvara och arbetet. I bakgrunden har vi en marknadsplats av certifierade installatörer som tävlar om projekten. Tänk dig som Uber som tar ansvar för hela taxiresan, även om det i bakgrunden fungerar som en marknadsplats”, säger vd:n Babak Tighnavard, som tidigare har haft tunga poster inom Kinnevik-sfären och norska solcellsplattformen Otovo. 

Han har grundat Drem tillsammans med Hannes Palm, operativ chef, och David Sennerlöv, teknisk chef.

Stor investering

Affärsmodellen fungerar som så att Drem lämnar offert till kunden, och det är även de som fakturerar kunden när jobbet är klart. Installatören får betalt av Drem efter vad de satt för priser på plattformen.

Det är en stor investering att köpa in värmepumparna. För att kunna göra det plockar bolaget in 27 miljoner kronor i riskkapital. Bakom investeringen står bland annat riskkapitalfonderna byFounders, Tane Fund by Redstone och Wiski Capital.

“Det känns mycket bra. Investerarna är kunniga inom energisektorn och marknaden är väldigt stor.”

Hur har kapitalanskaffningen varit? Tuff eller lättare?
“Vi känner att intresset för förnyelsebar energi är stort. Det är inte konstigt, då vi just nu är i en enormt spännande fas där distribuerad energi genom värmepumpar, solceller och batteri kommer förändra energisektorn på många olika sätt.”

Kommer ni kunna erbjuda billigare lösningar än andra?
“Vi kommer kunna erbjuda prisvärda lösningar tack vare vår inköpsmodell och för att vi digitaliserat stora delar av kundresan. Men vårt mål är inte att vara billigast, utan att kunna erbjuda den bästa helhetslösningen till varje kund.”

EU-projekt kommer ge medvind

Bland Nordens villaägare finns redan idag en rätt hög andel som använder sig av värmepumpar. I Sverige har man en penetration på 45 procent och i Norge ligger den på 60 procent. Det kan jämföras med cirka 15 procent i många europeiska länder. I EU förlitar man sig istället till stor del på gas för att värma upp byggnader, framför allt från Ryssland (40 procent kom därifrån under 2021).

Därför har EU-kommissionen lanserat projektet “RepowerEU” som vill göra EU oberoende av ryska fossila bränslen långt före 2030. Värmepumpar är ett ben i strategin. Enligt European Heat Pump Association ska 60 miljoner värmepumpar ha installerats till och med 2030, vilket är en dubblering av dagens installationstakt.

“Det här innebär också att utbytesmarknaden i Sverige är väldigt stor då värmepumpar behöver bytas efter cirka 15 till 20 år.”

Redan nu finns planer på att Drem ska ut på internationell expansion.

“Vi ser att det finns andra länder som har ett ännu större behov av tjänsten än Sverige. Även om vi kan bli bättre i Sverige så har vi mycket know-how inom värmepumpar i Skandinavien som kan tas ut till andra länder.”

Hur många kunder hoppas ni få in första året?
“Vi vill inte gå ut med några siffror i dagsläget.

Drem har idag 10 anställda.

Var först med det senaste – ladda ner Breakits app här.

Läs mer