Siemiatkowskis skarpa varning till bankerna: "Kommer få problem"

Breakit - Siemiatkowskis skarpa varning till bankerna: "Kommer få problem"

Sebastian Siemiatkowski, vd för Klarna. Foto: Pi Frisk / SvD / TT.

Sara Lindmark

Reporter

Klarna-grundaren Sebastian Siemiatkowski tror att en till två av de fyra svenska storbankerna kommer att få problem med tillväxt och lönsamhet som ett resultat av nya startups inom finans.

Att storbankerna känner en viss digital ångest över de nya innovationerna inom finans är ingen hemlighet. Antalet nya bolag med fokus på finansiell teknik, fintechbolag, växer i snabb takt. Klarna, som de flesta svenskar känner till idag, omsatte exempelvis i fjol 2,8 miljarder kronor.

Sebastian Siemiatkowski, medgrundare och vd för Klarna, tror att en eller två av de fyra svenska storbankerna kommer att få problem med sin lönsamhet de kommande åren.

“Det har man sett i varje industriell revolution: vissa överlever, andra tar för många felaktiga beslut. Jag tror inte att någon av de fyra går i konkurs inom fem år. Men en eller två kommer att få väsentliga problem med tillväxt och lönsamhet,” säger han till Di Dimension och fortsätter:

“Och då kanske det kommer någon härlig Christer Gardell och börjar dela upp och sälja av, slå ihop, eller konsoliderar – så pass stort är ändå hotet, är ändå enorma betalströmmar vi pratar om.”

I intervjun lyfter han fram de nya EU-reglerna som tillåter nya tjänster att koppla sig till bankkonton.

“Plötsligt loggar jag aldrig in på Nordea för att jag har 38 andra trevliga tjänster som löser en massa vardagsproblem. Då är det väldigt lätt för en uppstickare att fråga mig: ska du inte bara flytta pengarna till oss? Där kommer den slutgiltiga fintechsmällen mot bankerna”.

Även om Klarna har ansökt om banktillstånd så har Sebastian Siemiatkowski själv inga planer på att utmana bankernas hela utbud.

“Jag tror inte att vi kommer hålla på med bostadslån eller erbjuda lönekonton om några år”, säger han till Di Dimension.

Läs fler artiklar
LÄS MER