Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Jubel inatt: 258 Shift-ansökningar inne!

Shift leds av Breakits Julia Lundin och Blings Deqa Abukar. Foto: Daniel Ivarsson

Återigen succé när Shifts tredje ansökningsomgång avslutades i natt.

Breakit

Breakit

nyheter@breakit.se

Inatt stängde ansökan till Breakits och organisationen Blings initiativ Shift. Och det var ett riktigt glädjebesked som nådde oss.

Totalt 258 ansökningar hade då ramlat in från olika entreprenörsteam runt om i Sverige.

“Kul med så många ansökningar, jag ser fram emot att läsa igenom alla!”, säger Deqa Abukar, medgrundare Bling Startup och initiativtagare till Shift.

Tredje året

Fröet till Shift sattes för två år sedan då en Breakit-granskning visade att knappt 1 procent av kapitalet från Sveriges största riskkapitalbolag investerades i startups i förorten. Samtidigt som över 70 procent hamnade innanför Stockholms tullar.

LÄS MER: Klarna-Sebastian klar för Shift 2023 (som hålls på Norrsken!)

Den skeva fördelningen gjorde att vi ville jämna ut spelplanen. Vi kontaktade några av de hetaste investerarna och bjöd in alla entreprenörer att pitcha – oavsett bakgrund eller bostadsadress.

Det blev en omedelbar succé.

Sedan Shift startade så har 26 miljoner kronor investerats i 11 startups. Initiativet har dessutom belönats med Stora Journalistpriset och Tidskriftspriset.

Men årets Shift-granskning visar att problemet kvarstår. Och klimatet för startups som vill ta in riskkapital är nu hårdare än någonsin.

Upplägget för Shift 2023 ser lite annorlunda ut. Åtta välkända investerare har tagit plats i Shifts investerarpanel. Tio team går vidare till finalen den 14:e mars, där nio av dem får 100.000 kronor vardera i ett stipendium från investerarpanelen. Det vinnande teamet får en investering på runt 1 miljon kronor från investerarna.

“Det här är verkligen en fantastisk möjlighet för alla som vill ha en superboost på sin entreprenörsresa”, säger Stefan Lundell, medgrundare Breakit och initiativtagare till Shift.

Partners är redo

Shift har i år dessutom knutit till sig åtta starka partners i form av banken SEB, marknadsföringsbyrån Ingager, och investmentbolagen Novax, Nyvik, Alfvén & Didrikson, Swedia, Almi Invest och Volati.

De som går vidare i semifinalen kommer att coachas och utbildas av våra partners: 

“De tidigare åren har faktiskt coaching-delen varit det som uppskattats mest av våra Shift-entreprenörer. Här binds olika nätverk ihop och det skapas en väldigt spännande dynamik”, säger Stefan Lundell.

Nu påbörjas den stora gallringen där drygt 40 bolag ska väljas ut, som får chansen att pitcha för en jury i Stockholm i februari.

Alla som ansökt till Shift kommer få besked om de går vidare.

Stort lycka till!

***

Du har väl inte missat årets Shift-granskning?

1. Inget riskkapital till förorten – Stureplan fortsätter gräva guld

2. Därför missar pengarna förorten: "Investerarna måste gå utanför sin komfortzon"

3. 5 entreprenörer avslöjar allt: pressen, nätverkseffekten, lärdomarna – och hur de till slut golvade riskkapitalisterna

Det här är Shift 2023

Shifts vision är att koppla ihop riskkapitalet runt Stureplan med förortens vassaste entreprenörer. Alla är välkomna att söka, men vi fokuserar extra mycket på entreprenörer från förort och landsort.

Ansökningsperioden håller öppet mellan 16:e till 26:e januari, och sker på denna sida. En jury kommer gå igenom alla bidrag och välja ut tio team som får en plats i finalen den 14:e mars i Stockholm. Innan finalen kommer teamen få individuell coachning av våra partners – SEB, Novax, Ingager, Nyvik, Alfvén & Didrikson, Swedia, Almi Invest och Volati. Målet med coachningen är att både skapa nya nätverk och vässa respektive teams pitch.

På finaldagen får entreprenörerna pitcha sina idéer för investerarpanelen som består av Susana Meza Graham (Aldreon), Joo Sundström (Vera Invest), Jennie Sinclair (entreprenör och investerare), Anders Jacobson (Seven District), Pär Svärdson (Apotea), Tommy Jacobson (Zenith), Mikael Wintzell (Wellstreet) och Per Josefsson (Jofam). Nio team får 100.000 kronor vardera i ett stipendium från Shifts investerarpanel. Det vinnande teamet får en investering på runt 1 miljon kronor från Shift-investerarna. Värderingen på bolaget görs upp på plats mellan teamet och investerarna.  

Breakit och Bling Startup tillhandahåller en plattform för att entreprenörer och investerare ska mötas. Ansvaret för att investeringarna slutförs åligger investerarna och entreprenörerna själva. Efter att eventet avslutats genomförs en sedvanlig Due Dilligence-process.

Läs mer