ChatGPT för proffs på gång – så här mycket kommer tjänsten att kosta (kanske)

Open AIAIChatGPT

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Sugen på proffsversionen av ai-motorn ChatGPT?

Då kommer du antagligen behöva slanta upp en ganska rejäl summa varje månad.

Det är nu snart två månader sedan ChatGPT kom som ett yrväder och ruskade om oss alla. Sedan dess har spekulerats friskt i nästa steg för den omtalade AI-tjänsten. 

Bolaget bakom, OpenAI, sade nyligen att det undersöker olika möjligheter vad gäller att tjäna pengar på tjänsten, däribland erbjuda en mer avancerad version “Chat GPT Professional”. 

Läs också: “Jag umgicks i 20 timmar med världens mest hajpade tjänst ChatGPT”

Nu rapporterar The Verge att vissa användare har fått tillgång till pro-versionen – för 42 dollar, eller nästan 430 kronor, i månaden. För den summan ska man enligt The Verge, som pratat med vissa av testpiloterna, få snabbare svarstider. Dessutom utlovas mer tillförlitlig access, det vill säga färre tekniska avbrott, och snabbare tillgång till nya funktioner. Vissa av testarna har lagt upp videos på sociala medier som visar när de använder “ChatGPT Pro”. 

Open AI vill inte bekräfta att det handlar om någon officiell testversion och bolaget betonar att proffsversionen inte marknadsförs aktivt på något sätt för närvarande. 

LÄS OCKSÅ: Alla pratar om ChatGPT – här är 19 svenska startups som vill förändra världen med AI

The Verge har via användarforum fångat upp reaktioner på den här omnämnda prisnivån och många verkar tycka att det är helt för dyrt. Här påminner den amerikanska sajten om att ChatGPT snart kommer att få skarp konkurrens från liknande alternativ. Därmed kan priset sedermera bli ett helt annat.

Parallellt med uppgifterna om proffsversionen, och det tillhörande priset, har Microsoft nu bekräftat tidigare mediauppgifter om att bolaget kommer att investera 10 miljarder dollar, eller drygt 100 miljarder kronor, i Open AI.

“Microsoft delar våra värderingar och vi är glada över att fortsätta vår oberoende forskning och arbeta för att skapa avancerad ai som gynnar alla”, säger Open AI:s vd Sam Altman i en kommentar. 

Var först med det senaste – ladda ner Breakits app här.

Läs mer