SAAS BRIEF

TOBIAS BLIXT: Här är veckans hetaste SaaS-nyheter

Modular FinanceCaspeco internationalSaaS Brief

Breakits reporter Tobias Blixt. Foto: Daniel Ivarsson

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

De viktigaste SaaS-nyheterna från veckan som gått.


Alla vill komma igång med det nya året. Det spelar inte någon roll att världen är lite grå just nu (kanske något av en underdrift). Förra veckan fick jag nämligen kämpa lite för att hitta veckans nyheter. Den här veckan får jag inte ens plats med allt jag skulle vilja ha med.

Monterro bestämde sig för att rivstarta året med två förvärv. Inga siffror delades, men mina branschkollegor på Dagens Industri lyckades hitta några handlingar som avslöjade att det ena bolaget, restaurangplattformen Caspeco, värderades till 330 miljoner kronor.

Samtidigt lyckades jag själv få Netigates vd Mikkel Drucker att berätta varför de måste säga upp minst 10 personer på bolaget.

Varselnyheterna kommer inte längre som någon chock för er läsare. Men det påminner oss ändå om att nytt år inte automatiskt innebär nya tider. 

Veckans alla nyheter kommer här nedan. Och det blir mycket från den svenska marknaden!

Veckans SaaS-svep

 • Mjukvaruinvesteraren Monterro har rivstartat 2023 med två förvärv. Vi uppmärksammade det första köpet i onsdags, där det var Caspeco och deras plattformar för restauranger som förvärvades. Caspeco har för övrigt förvärvat delar av den konkursade konkurrenten Leeroy i samma veva.

  Det andra förvärvet blev ingen nyhet på sajten. Men här i SaaS Brief kan jag också meddela att även Spark Vision i Mölndal har fått Monterro som majoritetsägare – i ett köp som sker tillsammans med investmentbolaget JCE. Någon prislapp nämns inte men det handlar om ett bolag som har tagit fram digitala sälj- och visualiseringsverktyg för exempelvis kök och badrum.

  Under 2021 omsatte Spark Vision 42,2 miljoner kronor med ett resultat på 5,9 miljoner kronor.

   

 • Några andra som blev uppköpta var e-handelsplattformen Vendre. De fick nya nederländska ägare i form av Optimizers. Längre nyhet här.
   

 • Våra vänner på Dagens Industri har skrivit om Modular Finances nya siffror. Omsättningen blev över 100 miljoner förra året och rörelsemarginalen drygt 60 procent. Resultatet kommer kanske inte som någon överraskning, bolaget har gått starkt länge. Det intressanta kanske snarare är hur grundarna Petter Hedborg och Måns Flodberg ser på den framtida utvecklingen och köpare som knackar på dörren.

“Tidigare har det främst varit industriella aktörer som velat komplettera sitt produkterbjudande. Nu har det skiftat till finansiella aktörer, inte minst private equity-bolag, vilket varit smickrande. Men vi har inte tagit särskilt många möten”, säger Petter Hedborg till tidningen som också är öppen för en börsnotering.

Om de egna tillväxtmålen på 300 miljoner kronor i årligen återkommande intäkter inom tre till fem år säger han:

”Just nu är planen på att vi ska kunna verkställa den planen på egen hand. Vi försöker egentligen slå bort tankarna på en försäljning eller en börsnotering så mycket som möjligt, vi har varken tid eller ork att hantera det. Vi grundare brukar ta en middag varje år där vi konstaterar om det fortfarande är roligt, sedan kör vi på.”

 • I förra veckans SaaS Brief länkade jag till min intervju med Limes nya chefscoach Jessica Schöön, en satsning för att ta vara på och maximera ledarskapet i bolaget. En aktör som vill SaaSifiera företagscoaching är Zebrain som lanserades 2021 av bland annat Hubbster-grundaren Anna Bloth Karling. De ökade sina intäkter från 1 till 4 miljoner förra året, och befinner sig alltså fortfarande tidigt på resan.

  Medgrundaren och säljchefen Gustaf Karling menar ändå att det finns ett ökat intresse för den här typen av tjänster hos företag. Det verkar inte bara vara Lime som är sugna på mer aktiv coaching.

  “Vi har sett en ökad efterfrågan av smidig och kostnadseffektiv coaching som ger företag rätt förutsättningar att öka välmående, produktivitet och hållbar prestation för medarbetare”, säger Gustaf Karling till Breakit.
   

 • Samtidigt som många verkar se köpläge på marknaden just nu så gör sig de tuffa tiderna påminda av och till även på SaaS-marknaden. I tisdags kunde Breakit avslöja att Netigate säger upp anställda. Exakt hur många som lämnar är lite osäkert och vd:n Mikkel Drucker vill inte ge någon exakt siffra eftersom bolaget även nyanställer. Han uppskattar ändå att bolaget i slutet av kvartalet kommer att vara ungefär 10 anställda färre – en minskning med  5-7 procent. 

  “När du anställer väldigt många människor så kommer det med höga kostnader. Som du kan se i vår årsredovisning är Netigate inget lönsamt bolag ännu och vi har inte heller planerat att vara det. Men i en ny värld så gäller det att anpassa sig efter stigande priser från våra leverantörer”, säger han och fortsätter:

“Vi ser över vilka kompetenser vi behöver i organisationen, vilken storlek som är rätt för oss och vad som är rätt antal personer på varje avdelning. Det är rätt tid att se över det nu.”

Netigates amerikanska konkurrent Qualtrics har också meddelat att de ska skära ned. Även där handlade det om runt 5 procent av de anställda – även om det totala antalet var betydligt högre på 270 personer.

 • Vägen till den första investeringen kan vara snårig. När min kollega Julia Lundin fick fem av sveriges hetaste entreprenörer att öppna sig om vägen till riskkapitalet. Det är nyttig läsning för alla (och nästan galet att artikeln är öppen). Men vill ni ändå ha ett renodlat SaaS-bolags resa att läsa om så delar Hypertypes medgrundare Teenie Fung med sig av sina erfarenheter.

  “När jag gjorde research på de bästa städerna att bo i för att starta techbolag så dök Stockholm upp. Jag bokade en one way-ticket, men väntade med att berätta för någon eftersom jag visste att det inte skulle vara populärt”, berättade hon i artikeln.

Artikeln är en del av en större granskning som vi gör i samband med Shift-lansering. Det är Breakits och Blings initiativ för att koppla ihop investerarna runt Stureplan med förortens vassaste entreprenörer. Sugen på att delta, eller vill du tipsa en vän? Man har till den 26 januari på dig att anmäla sig – lär mer här!

Läs mer