Internet har slagit tillbaka - nu måste Telia backa

Telia SoneraNätneutralitet

Emanuel Karlsten

Emanuel Karlsten

Krönikör

Breakits krönikör Emanuel Karlsten välkomnar de svenska mediejättarnas utspel.

Det har hänt något i nätneutralitetsdebatten. Trots att teleoperatörer försökt strössla pengar över sina kunder har medborgarna den här gången lyckats skingra rökridåerna och se vad som pågår där bakom: en nedmontering av internet.

När 27 medier idag skriver på i ett upprop för att skydda nätneutraliteten är det unikt.

Internet har rest sig och slagit tillbaka. 

Kanske handlar det om att det är tydligare nu. När Telia erbjuder “gratis surf” - om du använder Facebooks tjänster, Twitter eller Kik - är det en brutal avgränsning. Jag skrev mer detaljerat om det här redan för några veckor sedan på Breakit, men kände mig då aningen uppgiven. För även om det var extremt problematiskt hade Sverige knappt reagerat nio månader tidigare när operatören 3 gjorde samma sak. Då gällde det också “gratis surf”, men bara om du använde Spotify, Deezer, Tidal (och senare också Google music och Soundcloud). Kanske var det i 3:s fall svårare att greppa. Musikkonkurrenterna som finns är så små och nischade att vi inte riktigt kunde se den principiella frågans betydelse. Kanske var det därför Telia också vågade ta det ett steg längre. Men det var ett steg för långt. 

Genom att bara tillåta fri surf till sex sociala medie-aktörer, varav fyra ägs av Facebook, målades en tydlig dystopi av framtiden upp: De största operatörerna i armkrok med de största sociala medierna, som tvingar kunderna att använda deras produkter. Helt emot internets idé och själ. 

Telia själva har spelat oförstående. Sagt att de välkomnar debatten. Som att det inte alls skulle vara ett problem. 

Förhoppningsvis får det ett slut idag.

För om Telia vägrat ta till sig det hundratals kunder sagt genom sina anmälningar till Post- och telestyrelsen lyssnar de kanske nu: 27 av Sveriges största medier använder nu sina gemensamma muskler för att trumma ut budskapet om att “Detta är en direkt attack på nätneutraliteten”. Det kommer bli svårt att vifta undan, svårt att tysta ner. Förhoppningsvis tar de inte bara intryck och ångrar sig, förhoppningsvis ändrar de sig också. 

För även om Telias svarat att de välkomnar kritiken, att de till och med välkomnar en prövning, ska det inte behöva gå så långt. Det är först i lördags som Sverige ens fick en lag som försvarar nätneutraliteten. Vi har aldrig tidigare behövt en sådan, för internetoperatörer har alltid respekterat och värderat idén om ett internet där alla har samma förutsättningar för tillgång och möjlighet att nå sin publik.

Att Telia nu vill pröva nätneutraliteten är att säga att man vill bege sig in i gråzoner. Det är ovärdigt för en svensk internetoperatör. Det är ovärdigt för ett företag som säger sig vilja arbeta för att göra Sverige mer uppkopplat.

Så hur gör vi nu? Lösningen behöver inte vara så långt bort.

Vill Telia nu göra internet mer tillgängligt för sina kunder är det bara att höja surfen. Kasta in 1gb gratis i alla surfabonnemang. Säg: ”Vi tycker ni ska få surfa mer på vilket socialt medie ni vill, så vi bjuder på bonusdata så du kan besöka det internet du tycker bäst om”.

Det hade varit värdigt en operatör som vill sin kunds bästa. Men ännu viktigare: Det hade varit en operatör som ville internets och svenska samhällets bästa.

Läs mer