Sök

Flera hörde Breakit-grundarens nödrop – tre kvinnliga Shift-investerare klara!

vera investAldeonShift

Joo Sundsström, Vera Invest, Susana Meza Graham, Aldeon, och Jennie Sinclair, pr- och styrelseproffs, ingår i Shifts investerarpanel.

Julia Lundin

Julia Lundin

Reporter

Det såg länge ut att bli gubbarnas år i investerarpanelen på Shift. Tills Breakits grundare Stefan Lundell publicerade sin vädjan till Sveriges kvinnliga investerarelit. Nu har tre nya riskkapitalister klivit ombord.

I veckan presenterade vi fem stjärnor i Shifts investerarpanelPär Svärdson, Anders Jacobson, Per Josefsson, Mikael Wintzell och Tommy Jacobson. Alla vill de engagera sig i Breakit och Bling Startups viktiga initiativ för att skapa nya entreprenörsförebilder i de svenska förorterna.

LÄS MER: Missa inte chansen – anmäl dig till Shift 2023 nu (över 1 miljon kronor i potten!)

Men flera reagerade säkert på att de kvinnliga investerarna lyste med sin frånvaro.

Breakits medgrundare Stefan Lundell berättade med svansen mellan benen hur han ringt samtal efter samtal för att försöka få med kvinnor i panelen. Nu gick han ut med en sista vädjan för att se om några ville ta plats. Stefan Lundell fick dessutom mothugg från Julia Delin, vd för SSE Business Lab, som menade att han skulle gjort mer och inte bara gett upp.

Nödropet – och den öppna debatten – gjorde så att det äntligen lossnade. Nu var det kvinnorna som istället ringde Stefan.

Vi är glada över att kunna presentera tre nya namn som kommer ta plats i investerarpanelen den 14:e mars. Tillsammans med de andra investerarna kommer de gå in med totalt cirka 1 miljon kronor i det vinnande teamet och dessutom får de resterande nio teamen 100.000 kronor vardera.

De nya investerarna är:

Susana Meza Graham, medgrundare, Aldeon

Susana Meza Graham är en veteran inom speljätten Paradox och där hon har haft roller som operativ chef och marknadschef. Under 2020 startade hon investmentbolaget Aldeon, tillsammans med Andras Vajlok, kollega på Paradox, och Daniel Laurén, tidigare vid riskkapitalbolaget Inventure och bland annat investerare i Karma. Aldeon fokuserar på investeringar inom spel och tech. Hon blev den första kvinnan att hoppa på Shifts investerarpanel under 2023.

Paulina Modlitba skrev en post på Linkedin och taggade in mig. Hon är fantastisk på att koppla ihop personer och att bygga nätverk. Eftersom syftet med Shift ligger nära mitt egna tänk var just det beslutet enkelt. Det svåra beslutet var snarare att delta i finalen”, förklarar Susana Meza Graham och fortsätter:

“Jag älskar att gå under radarn, och tycker det har blivit för enkelt för folk att kasta ur sig negativa åsikter om allt och alla och ju mer man syns, desto fler åsikter. Men jag tänkte att i det här fallet får ändamålet helga medlen. Jag ser fram emot att delta!”

Susana Meza Grahams har under sina år som investerare fokuserat på att stötta personer framför allt i förorterna.

Personer som lägger egen tid och kraft, ofta vid sidan av ett heltidsjobb, för att ha positiv påverkan i samhället. De har samma behov som entreprenörer – det behövs kapital och nätverk för att kunna skala och stöttning för att kunna bygga vidare. Ett skinande exempel är Petra Jacob som driver Lebi skol-if idrott för alla i Södertälje.”

Ålder: 46 .
Bakgrund: Tidigare bland annat marknadschef och operativ chef på Paradox Interactive. Arbetar sedan 2018 i styrelser, som investerare och rådgivare åt grundare i diverse bolag i Sverige och andra delar av världen. Grundare av investmentbolaget Aldeon.
Tidigare investeringar i urval: “Aldeon, en hel drös dataspelsföretag som Hello There Games, Cult Games, Glitch, The Xplace, Itatake, TRU LUV med flera. Blandade techbolag i olika faser som Truecaller, Nothing, Hormona, TRU LUV och AsthmaTuner.”

Vad får mig som investerare att kliva in i ett bolag: “Förutom möjlighet till avkastning så tittar jag på ett eller flera av följande: drivet team, branscher eller områden som jag förstår mig på och där jag känner att jag kan bidra, en tydlig idé om målgrupp (får gärna vara nischat om målgrupp är tydlig), hittat ett gap på marknaden och fokus på att bygga community."

Dröminvestering i Shift: “Utöver ovanstående, gärna ett bolag som bidrar till samhällsutvecklingen i Sverige på något sätt.”

*** 

Joo Sundström, grundare, Vera Invest

Joo Sundström ligger bakom investmentbolaget Vera Invest , där fokus ligger på riskkapital för femtech, men även i andra bolag som vill revolutionera sin bransch. Bland portföljbolagen hittar vi Olivia, Ella – och Shiftbolaget Ovulai. 

Joo Sundström taggades in av en annan person i Stefan Lundells post på Linkedin. Hon beskriver hur hon kände direkt att “det där är ju jag”. 

“Beslutet att vara med gick snabbt. Detta är en fråga som ligger mig varmt om hjärtat. Att lyfta talanger och skapa förebilder är väldigt betydelsefullt för en positiv samhällsutveckling”, säger hon och fortsätter:

“Som investerare vill jag visa vägen och investerar där vi vill se förändring. Det är viktigt att riskkapitalet faktiskt tar risk, vilket ligger i linje med Vera Invests investeringsfilosofi.”

Ålder: 36
Bakgrund: Uppvuxen i en företagarfamilj. Finans- och affärsutvecklingsbakgrund. Grundare och vd på investmentbolaget Vera Invest.
Tidigare investeringar i urval: Ella, EsterCare, Tilly, Ovulai, Knatteplock, Dryft, Doktor.se.

Vad får mig som investerare att kliva in i ett bolag: "Jag letar efter team med en tydlig vision och förmågan att exekvera samt som verkar på en underliggande attraktiv marknad – som samtidigt matchar med de förändringar jag vill driva."

Dröminvestering i Shift: "I Shift letar jag efter bolag med passionerade team som brinner för att bygga bolag såväl som att förändra samhället."

***

Jennie Sinclair, investerare och entreprenör

Jennie Sinclair har en lång bakgrund inom marknadsföring och kommunikation, bland annat som marknadsdirektör på Hitta.se och pr-konsult på Mindmakers. Hon har även startat byråerna Techposition och Reach Media Group, som senare köptes upp av Nexer och blev Hipe Agency. Reach grundades tillsammans med Viktor Frisk, som gjort sig en karriär som framgångsrik influencer. Hon är också, sedan fem år tillbaka, engagerad i tankesmedjan Ownershift, som driver samhällsförändring genom att sätta ljuset på ägande. 

När hon såg att Shift inte innehöll några kvinnliga investerare blev hon först provocerad.

“Jag prenumererar på Breakits nyhetsbrev och när Stefan deklamerade att inga kvinnliga investerare tackat ja till Shift skämtade jag med en vän att jag tog det som en personlig förolämpning. Han hade ju inte frågat mig.”

Beslutet att vara med togs snabbt.

“Jag känner väl till Bling och Deqa sedan tidigare och vill gärna bredda min förståelse för samhällsutmaningar genom att engagera mig på fler fronter. Förutom Ownershift, så driver jag frågor kring demokratisering och förenkling av entreprenörskap parallellt, både via egna företag och investeringar. Jag stöttar också politiker med småföretagarfokus och genom ideella organisationer.”

Varför är det viktigt för dig att vara med i Shifts investerarpanel? 
“Jag tror på entreprenörskapet som positiv samhällskraft och om jag kan bidra till att få med fler i det communityt känns det som om framtiden blir lite ljusare. Ur ett rent egoistiskt perspektiv, är det för att jag vill ha kul och för mig är det lustfyllt att lära mig nya saker och träffa intressanta människor. Vi, jag och mina barns pappa, startar just nu en stiftelse där entreprenörskap kommer vara i fokus, och för att sätta grunden i den vill vi också ha ett bredare nätverk.”

Ålder: 49
Bakgrund: Från Åmål, utbildad civilekonom i Monaco, från intraprenör till entreprenör inom tech med kommunikation.
Tidigare investeringar i urval: Magnolia Bostad, Zound, Lyvia, Clar, Rebellion.

Vad får mig som investerare att kliva in i ett bolag: "Teamets energinivå, förmågan att formulera affärsidén så enkelt att vem som helst förstår vad det är som ska göras."

Dröminvestering i Shift:  "Känslan av att hitta den där självklara lösningen på ett problem som många brottas med dagligen och som gör livet enklare och morgondagen lite bättre. "

***

Är du en startup som letar kapital och vill bygga nätverk? Ansökan till Shift är öppen – sök redan idag! Vi har ett nytt upplägg som du kan läsa om här. Vi ses!

Läs mer