Så mycket betalar SVT för OS – Expressens toppchef avslöjar

TV4-GruppenSVTMedia

Magnus Alselind, redaktionschef på Expressen. Foto: iStock/Olle Sporrong, pressbild/Montage

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Hemliga prislappen inte längre så hemligt.

Dessutom kan Expressenhöjdaren berätta statusen i TV4-affären och Peter Forsbergs drömlön.

I veckan kom beskedet att SVT köpt tillbaka rättigheterna att sända de Olympiska spelen. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kommer public service-bolaget att sända och deras vd Hanna Stjärne jublade över nyheten:

“Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen”, sade hon i ett uttalande.

Däremot ville TV-chefen inte avslöja hur mycket kalaset kommer kosta. Men nu har Expressens redaktionschef Magnus Alselind grävt fram just den uppgiften. I podden Lägg ut, som publicerades på fredagsmorgonen, berättar Alselind att SVT kommer betala 125 miljoner kronor för respektive OS. Eftersom SVT gjort klart om att sända också sommar-OS 2028 i Los Angeles, vinter-OS 2030 (värdland ej klart) och sommar-OS 2032 i Brisbane så innebär det en sammanlagd investering på en halv miljard kronor för SVT.

“Mina uppgifter är att det ska ha legat på 125 miljoner kronor per olympiskt spel och det är ungefär vad olympiska spelen kostade i början av 2010-talet och det är ett tecken på att sporträttigheter är på väg nedåt”, konstaterar Magnus Alselind i podden och passar dessutom på att avslöja ytterligare två heta medienyheter:

Peter Forsbergs ersättning

Dels uppger Expressen-chefen att ryktena om att TV4 är på väg att säljas INTE stämmer. Om Alselind har rätt så kommer Telia alltså att kvarstå som ägare även framöver trots att det ryktats om motsatsen en längre tid.

“Telia är väldigt långt från att sälja TV4, det är inte aktuellt i nuläget”, säger Alselind i podden.

Magnus Alselind passar också på att berätta hur mycket den gamla hockeystjärnan Peter Forsberg fått för att hoppa in som expert i Discoverys sportstudio:

“Peter Forsberg fick 30.000 kronor per gång för att medverka i studion”, avslöjar Magnus Alselind.

Läs mer