Sök

Sara Wimmercranz: "Extremt dåligt för svensk ekonomi att det ser ut så här"

Backing mindsShift2023

Sara Wimmercranz. Foto: Press

Julia Lundin

Julia Lundin

Reporter

De senaste åtta åren har bara en enda startup från förorten fått riskkapital från Sveriges största riskkapitalbolag. Under samma period har en liten klick bolag med adress runt Stureplan fått nära 70 procent. Varför är det så – och vad krävs för att skapa förändring? Breakit tog ett snack med investeraren Sara Wimmercranz.

“Förändringsbördan ska inte ligga på någon annan än investeringsbranschen. Vi behöver tillgängliggöra för fler att ta in kapital", säger hon.

Att skapa förändring tar tid. Men något måste ske, och det är nu. Det är de investerare som Breakit har varit i kontakt med rörande överens om. Riskkapitalet behöver nå längre än till Stockholms innerstad.

När vi i veckan publicerade vår stora granskning visade den att Sveriges tio största private equity-bolag investerat 74 procent i bolag med adress i Stockholmsregionen.

Så hur gör vi för att skapa förändring? Som en del i granskningen kontaktade vi fyra investerare för att låta dem ge sin syn på saken (du hittar alla svar här).

Så här säger Sara Wimmercranz, medgrundare till Backing Minds, som satsar på entreprenörer och nischer som traditionella VC-bolag lätt ser förbi. I portföljen finns exempelvis Combify, Cemvision, Transfer Galaxy, Trustrace, Bricknode och Brain Stimulation.

“Det är enormt många som söker riskkapital idag, och bara runt 200 personer som jobbar med den här typen av investeringsbeslut i Sverige. Att de satsar på personer med lika nätverk och lika bakgrund är ganska logiskt. Ju längre ifrån nätverken du är desto svårare är det att få kontakt med dem”, säger Sara Wimmercranz till Breakit.

Problemet är inte bara att pengarna missar förorten, utan att de missar i stort sett allt annat än Stureplan, menar hon. Branschen är tydligt homogen och letar gärna efter entreprenörer som redan har byggt bolag.

Att kapitalet inte har hängt med är ett skämt.

“Det blir automatiskt flockbeteende kring investeringar och en liten klick som får ta del av dem. Men att kapitalet hittills inte har hängt med är ju ett skämt. Kunderna är internationella. Digitaliseringen gör att man kan sitta var som helst. Då måste branschen hänga på.”

Förebilder är avgörande, säger Sara Wimmercranz.

“Vi ser det här så tydligt i Vivalla utanför Örebro idag, där vårt portföljbolag Transfer Galaxy har blivit ortens största arbetsgivare.”

Transfer Galaxy, pengaöverföringstjänsten som var en del av Shift-granskningen 2021, har de senaste åren växt snabbt och omsatte 132 miljoner kronor under 2021.

“Vi ser redan en uppsjö av techbolag som inspirerats av deras resa. Om man ser möjligheter framför hinder blir man motiverad.”

Skulle du säga att riskkapitalbolagen har misslyckats?
“Förändringsbördan ska inte ligga på någon annan än investeringsbranschen. Vi behöver tillgängliggöra för fler att ta in kapital. Branschen backade på viktiga områden i fjol. Det är extremt dåligt för svensk ekonomi att det ser ut så här, med ett stort antal problem, där vi vet att teknik och innovation är en del av lösningarna.”

Hon fortsätter:

“Vi frågar oss: ‘hur ska vi utbilda entreprenörer att kunna pitcha på rätt sätt?’ Men vi borde istället fråga oss själva ‘hur ska vi utbilda investerare för att motverka fördomar?’ För investeringsbranschen är det här en överlevnadsfråga.”

Sara Wimmercranz uppmanar sina kollegor att fundera över tre saker.

  • “Sluta investera med ändamålet att det ska göra gott och att det är i tiden. Det är goodwashing. Istället för att måla om sig behöver man ändra modellen och tänka att här finns det pengar att tjäna.”

  • “Limited Partners som investerar i fonderna ställer högre krav och vill att deras pengar ska gå till samhällsförbättring, som de ser ger avkastning. Om jag var en Limited Partner skulle jag flytta kapitalet direkt om jag sett att fonden inte utvärderar hela underlaget. Det handlar om att hitta ut från den här rundgången.”

  • “Erkänna att fördomar är en del av varje människas beslutsfattande. Medvetandegör fördomarna för att kunna överlista dem. Jobba mer datadrivet, snarare än att lita på magkänslan.”

Hur jobbar Backing Minds för att undvika rundgången?
“På tre sätt. Dels är vi besatta av att bygga andra typer av nätverk. För det andra ringar vi in problemet först, bryter ner det och förstår lösningens beståndsdelar, sen hittar vi bolagen. Vi har till exempel gått in på nästan alla stora utsläppsområden. Sen har vi också startat XO Foundation för att kunna hjälpa entreprenörer som saknar yttre förutsättningar att med hjälp av stipendier komma till riskkapitalstadiet.

LÄS MER: 5 entreprenörer avslöjar allt: pressen, lärdomarna – och hur de till slut golvade riskkapitalisterna

Ni är inte med i kartläggningen, men känner ni er på något sätt ändå träffade av resultatet och kan göra bättre?
“Om vi varit med i kartläggningen så hade förvisso Umeå, Nybro, Skövde, Örebro och Linköping varit med på kartan också, men det är långt kvar. Vi är en del av branschen och samarbetar med de flesta VC-bolag som nämns och vi är inte nöjda förrän vi tillsammans kan säga att riskkapitalet är tillgängligt – det visar inte statistiken idag."

Hur stor del investerar ni själva utanför Stockholm?
“Den största andelen av våra investeringar går till bolag som drivs av kvinnor, invandrare eller som finns utanför Stockholm. Vi letar upp de blinda fläckarna.”

***

Är du en startup som letar kapital och vill bygga nätverk? Ansökan till Shift har nu öppnat – sök redan idag! Vi har ett nytt upplägg som du kan läsa om här. Vi ses!

Det här är Shift 2023

Shifts vision är att koppla ihop riskkapitalet runt Stureplan med förortens vassaste entreprenörer. Alla är välkomna att söka, men vi fokuserar extra mycket på entreprenörer från förort och landsort.

Ansökningsperioden håller öppet mellan 16:e till 26:e januari, och sker på denna sida. En jury kommer gå igenom alla bidrag och välja ut tio team som får en plats i finalen den 14:e mars i Stockholm. Innan finalen kommer teamen få individuell coachning av våra partners – SEB, Novax, Ingager, Nyvik, Alfvén & Didrikson, Swedia, Almi Invest och Volati. Målet med coachningen är att både skapa nya nätverk och vässa respektive teams pitch.

På finaldagen får entreprenörerna pitcha sina idéer för investerarpanelen som består av Susana Meza Graham (Aldreon), Joo Sundström (Vera Invest), Jennie Sinclair (entreprenör och investerare), Anders Jacobson (Seven District), Pär Svärdson (Apotea), Tommy Jacobson (Zenith), Mikael Wintzell (Wellstreet) och Per Josefsson (Jofam). Nio team får 100.000 kronor vardera i ett stipendium från Shifts investerarpanel. Det vinnande teamet får en investering på runt 1 miljon kronor från Shift-investerarna. Värderingen på bolaget görs upp på plats mellan teamet och investerarna.  

Breakit och Bling Startup tillhandahåller en plattform för att entreprenörer och investerare ska mötas. Ansvaret för att investeringarna slutförs åligger investerarna och entreprenörerna själva. Efter att eventet avslutats genomförs en sedvanlig Due Dilligence-process.

Läs mer