Sök

Annonssamarbete med Salt

Här skolas techbolagens stjärnspelare: ”Vi vill utmana det traditionella”

SaltKonsulttjänsterEdtech

Richard Andemark, vd och medgrundare av Salt (School of Applied Technology).

Hannah Runsten

En resa med Uber i San Francisco blev startskottet för den svenska techraketen och intensivskolan för utvecklare – Salt. Nu utgör deras tidigare elever nyckelspelare i många bolags tillväxtresor.

Tänk dig en skola som bara tar in passionerade elever – vars bakgrund och ursprung har minimal betydelse – och där eleverna är garanterade jobb efter examen. Den finns, har sitt huvudsäte i Stockholm, och heter School of Applied Technology. Till vardags kallad Salt.

Vi backar bandet till 2015. Richard Andemark, vd och medgrundare av Salt – då general manager i USA för 3D-företaget Donya Labs (som senare säljs till Microsoft) – hoppar in i en Uber tillsammans med en man han aldrig mött förut. Richard blir nyfiken på vad hans medresenär jobbar med och ställer frågan. Det visar sig att han utbildar utvecklare via bootcamps. Bootcamputbildningar var då i sin linda och samtidigt upplevde Richard själv utmaningar med att rekrytera och behålla bra utvecklare då de var eftertraktade på arbetsmarknaden och stadigt uppvaktades med nya jobberbjudanden. 

”Då föddes idén i mitt huvud om en skola som skulle göra skillnad både för utvecklaryrket och för företagen som behöver utvecklare”, berättar Richard Andemark.

Vill ändra på invanda mönster

Richard flyttade från San Francisco hem till Stockholm 2018 och startade – tillsammans med med Donya Labs-grundaren Koshi Hamedi – Salt. Upplägget var då som nu att de elever som tar sig igenom nålsögat i antagningsprocessen utbildas och coachas av Salts branschledande instruktörer under en intensiv tremånadersperiod. Kostnadsfritt. Efter examen anställs studenterna av Salt och hyrs ut till ett lämpligt företag under ett år. 

”Därefter har företaget möjlighet att ta över anställningen av utvecklaren utan någon utköpskostnad”, berättar Richard Andemark.

Samtidigt vill vi få företagare att lyfta blicken från cv:t vid rekryteringar

Att möjliggöra för människor att följa sin passion och att ändra på invanda mönster är en del av Salts grundvision.

”Vi vill utmana det traditionella och ge personer som vill göra en livsförändring och satsa på sin dröm en plattform att göra det – med minimal risk. Samtidigt vill vi få företagare att lyfta blicken från cv:t vid rekryteringar och i stället se till person, kompetens och matchning.”  

Konceptet flög snabbt och idag har Salt skolor i både Stockholm och Amsterdam.

Nyfiken på vad det innebär att anlita en utvecklare från Salt? Klicka här!

Lika tufft som att komma in på Harvard

Kraven för att bli antagen som elev hos Salt är höga – men har ingenting med tidigare betyg eller högskolepoäng att göra. Däremot krävs ett personligt intresse och grundläggande kunskaper om programmering. 

”Du ska vara en passionerad hobbyprogrammerare som vill göra en karriär av din hobby.” 

Mindre än 5 % av de som söker till en utbildning hos Salt får plats

Därefter följer en rad tester som ligger till grund för elevurvalet. Allt från logik, personlighet och hur man beter sig under stress testas, och man får delta i gruppintervjuer och workshops. 

”Det är en omfattande antagningsprocess för att hitta de bäst lämpade. Mindre än 5 % av de som söker till en utbildning hos Salt får plats. Det är faktiskt rent procentuellt på samma nivå som intaget till Harvard.”  

Är ni i behov av utvecklare? Här kan du läsa mer om vad det innebär att anlita en utvecklare från Salt.

”Vill ta hand om alla kompetenta lagspelare”

Ett av de viktigaste kriterierna för att få möjlighet att utbilda sig hos Salt är att ha en god samarbetsförmåga och att passa bra in i olika leveransteam.

”En utvecklare skriver kod under en viss tid, därutöver ingår utvecklaren i en typ av lagsport med andra på företaget. Det är när den delen fungerar som det blir riktigt bra. Vi vill ta hand om alla kompetenta lagspelare.”

Skräddarsydd matchning

Att se tidigare elever lyckas byta bana i arbetslivet på grund av att de vågat följa sin passion gör Richard Andemark glad. Han berättar om en elev som utbildade sig hos Salt 2019 och som tidigare arbetade inom ett helt annat område.

”Idag är hon Lead Front-end developer på Tre och har utsetts till Champion of the year på samma företag.”

Det finns tydliga vinningar med att våra utvecklare har inblick i olika branscher

Salt har också tagit in elever från företag som eleven efter examen gått tillbaka till. Bland annat gick en tidigare Klarna-medarbetare efter studierna tillbaka till Klarna – men till en ny roll som utvecklare. I stort ser Richard en relevant fördel i att många som får chans att utbilda sig genom Salt har tidigare arbetslivserfarenhet.

”Det finns tydliga vinningar med att våra utvecklare har inblick i olika branscher sedan tidigare. Det gör att vi kan skapa en skräddarsydd matchning mellan utvecklare och företag när det är dags för konsulterna att komma ut på företag och börja använda sina kunskaper skarpt. Vi hade exempelvis ett norskt läkemedelsbolag som behövde mjukvaruutvecklare som kunde medicinsk dokumentation. Där hade vi en utvecklare som tidigare hade forskat på området. Det brukar bli väldigt bra för båda parter just för att vi har möjlighet att göra den här typen av matchningar.”

Vill du veta mer om vad det innebär att anlita en utvecklare från Salt? Klicka här!

Fakta om Salt (School of Applied Technology)
  • Grundades år 2018 av Richard Andemark och Koshi Hamedi.
  • Finns idag i Stockholm/Oslo och Amsterdam.
  • Håller 18 kurser per år.
  • Har kurser i Java, .Net och Javascript.
  • Har idag över 150 olika företagskunder.
  • 94 % av företagen som haft en Salt-konsult tar över anställningen efter ett år.

Läs mer